dimarts, 5 de setembre del 2017

marxa de torxes

“Les marxes de torxes s’utilitzaran en contra nostra i malmetran la imatge internacional. Aquest any hauríem de fer homenatge amb espelmes”. Amb aquest tuit, l’escriptora i traductora Liz Castro, que va optar a la presidència de l’ANC, va encendre ahir la polèmica a les xarxes socials sobre la tradicional marxa que es fa el dia 10 de setembre a la nit. L’excoordinadora de la comissió d’incidència internacional de l’ANC considera que després de la marxa supremacista de Charlottesville el sobiranisme s’hauria de replantejar l’ús de torxes perquè “és una manera de regalar una imatge molt desafortunada als adversaris per la connotació feixista que tenen aquest tipus de marxes”.
Castro remarca que “ara és un moment essencial per cuidar la imatge i cal tenir astúcia comunicativa perquè estem jugant a l’escenari internacional”. La crida a fer servir fanalets amb espelmes ha estat secundada per l’ANC de Llinars, que ho va decidir fa un parell de setmanes arran de la marxa supremacista de Virgínia. “És una petita variant més elegant que té el mateix efecte i que no té un rerefons racista ni xenòfob”, assenyala Francesc Solà, secretari de l’entitat. A Tarragona, Esquerra, organitzadora de l’acte, ha decidit suspendre’l. “A principis de juliol vam acordar no fer-la perquè molts militants consideren que no és la imatge més adient que podem donar”, explica Sergi Albarrán, president de la secció local dels republicans.
L’ANC avala l’acte
El president de l’ANC, Jordi Sànchez, és molt crític amb la proposta de Castro, amb qui va competir per presidir l’entitat. “Ens sobren polèmiques sense solució i les torxes no tenen res a veure amb el supremacisme”, anota el màxim responsable de l’entitat, que recorda que als anys vuitanta ja se’n feien servir en les mobilitzacions contra l’entrada d’Espanya a l’OTAN. “Ara no s’entendria canviar-ho, els valors democràtics de la marxa no es poden posar en dubte”, afegeix Sànchez. Fonts d’Òmnium també anoten que “és un acte lligat al foc arrelat al territori”.
Els més de 200 municipis que s’espera que tornin a organitzar com l’any passat la Marxa de Torxes també discrepen del posicionament de l’escriptora. Vilafranca, primera ciutat que va organitzar la marxa l’any 2003 i que va servir d’inspiració per a moltes altres ciutats, ni ho ha debatut. “Castro ha caigut de quatre grapes en els arguments que utilitzen els unionistes perquè viu molt intensament el que passa als EUA”, exposa Jaume Claramunt, president de la Comissió Onze de Setembre del Penedès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada