dimecres, 7 de novembre del 2018

castanyada



Cada cosa al seu temps. Això és el que pensen la majoria de catalans a l’hora de consumir determinats productes com les castanyes, una fruita de la qual es vendran un miler de tones aquesta setmana de Tots Sants, la més tradicional per menjar-ne. També es consumiran un miler de tones de moniatos, un altre producte associat a la castanyada.
“La castanya és una de les bases de l’alimentació de molts països europeus i de la resta d’Espanya, on es consumeix tot l’any”, com explica la portaveu de l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província, Eva Cano, que espera que “per moda i per proximitat aquí s’acabi consumint tot l’any”. Hi ajudarà el fet que l’interès gastronòmic per aquesta fruit “va a més”. Amb preus més baixos que l’any passat, per la bona producció, la majoria de castanyes vénen de Galícia.
El moniato, l’altre producte estrella de Tots Sants en les seves varietats taronja i blanca, ha eixamplat el seu consum gràcies als hàbits alimentaris de la població sud-americana que viu a Catalunya, que en menja tot l’any. “És un producte que, a més, cada cop té més aplicacions a la cuina”, afirma Cano.
El caqui, el que creix més
Però de les fruites i verdures típiques de la tardor, el caqui és el que ha crescut més en vendes gràcies a les exportacions a França, Itàlia i Alemanya, sobretot les varietats de pell dura com la Persimon, que permeten transportar-lo. A Catalunya el consum està estabilitzat perquè és una fruita que “embruta”, i per això el doctor Miguel de la Guardia assegura que cal redescobrir la varietat dura, que és més menjable. De la Guardia és l’autor d’un estudi que conclou que el caqui té beneficis homeopàtics i que “cada quilo d’aquesta fruita conté 15 grams de potassi, comparable al plàtan, i no porta elements tòxics perillosos”.
Tot i que la festa de Halloween cada cop està més introduïda, la venda de carabasses amb finalitats decoratives o festives “té poca incidència en el mercat”, explica Eva Cano. Els últims anys el consum d’aquesta fruita ha augmentat, sobretot de les varietats cacauet o violí i la rodona de València, molt preuada a la cuina. La magrana és un altre fruit que cada any es consumeix més, ja que “ha passat de ser un producte feréstec a ser un fruit molt ben treballat”, indica Cano, i per tant ha incrementat la producció en origen. D’altra banda, el codony, si bé és de consum més modest, també guanya presència.
Els bolets són companys indispensables de molts plats de la gastronomia catalana de tardor. Aquest any la producció no ha sigut gens bona ni aquí ni a l’estranger. Només s’ha salvat el cep, “del qual n’hi ha hagut en quantitat i qualitat”, com afirma l’expert en bolets Jordi Serentil, que aconsella “consumir-ne perquè estan bé de preu”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada