dijous, 30 d’abril del 2015

El viatge transoceanic de la rosa

Les roses que dijous ompliran els carrers de Catalunya amb motiu de Sant Jordi acumulen molts més quilòmetres dels que ens podem imaginar quan en regalem una a algú estimat. El 60% de les roses que es compraran aquell dia provenen de Sud-amèrica, concretament de Colòmbia (35%) i l’Equador (25%), mentre que un 30% vénen d’Holanda. De fet, només un 5% de les roses de Sant Jordi són de producció catalana i un altre 5% prové de zones productives de la resta d’Espanya. “És impossible que Catalunya i l’Estat puguin produir els milions de roses que es vendran per Sant Jordi i per això les hem d’anar a buscar fora”.
Colòmbia és la gran productora de roses del món, amb “finques molt grans, que tenen un gran capacitat i produeixen milers de roses anualment que van a parar, sobretot, als Estats Units”. Tot i això, els colombians ja saben que “el 23 d’abril és la festa de Sant Jordi a Catalunya i que en un mes tenen una demanda espectacular”, destaca Batlle. Les tres zones d’on provenen les flors que es vendran per Sant Jordi són Antioquia, la Sabana de Bogotà i l’Eje Cafetero. “Són àrees de muntanya, amb temperatures regulars i fresquetes, ideals per a les roses, que són flors que no volen temperatures gaire extremes”, explica Batlle. En el cas de l’Equador les roses es cultiven a Guayaquil en finques més petites i amb menys capacitat productiva que durant l’any cultiven flors sobretot per al mercat rus i els països de l’est d’Europa.
Però ¿com arriben des d’aquestes zones muntanyoses de l’Amèrica del Sud fins a casa nostra? “Des que les tallen fins que arriben a destí passen com a molt tres dies”. I és que el viatge el fan en avió. “Les tallen i les posen en caixes que en conserven la frescor, 400 roses en una caixa, i les porten en camions frigorífics fins a l’aeroport. Les traslladen en avions que també estan refrigerats per mantenir-les en bon estat. Un cop arriben al Prat els majoristes les guarden unes quantes hores en fresc, les hidraten i així es refan i agafen forces”. En el cas de les roses holandeses el transport es fa en camions, on les roses viatgen refrigerades i amb aigua, per mantenir-les hidratades i garantir que estan en bon estat quan arriben a Catalunya.
Un cop ja tenim la rosa a casa, “si li apliquem bones cures”, pot durar encara una setmana, molt lluny de la muntanya on ha crescut. “Per fer-la durar se li ha de fer un tall en diagonal per donar-li la màxima superfície perquè s’hidrati i cal canviar-li l’aigua cada dos o tres dies”, diu l’expert, que afegeix algun truc: “Si posem una aspirina a l’aigua també ajudem a fer-la durar”.
Des de Mercabarna-flor preveuen que aquest 2015 les vendes segueixin la tendència dels últims tres anys, amb uns 6 milions de roses venudes a tot Catalunya, cosa que suposa el 30% del total de les vendes en tot l’any. Els productors esperen que la baixada de l’IVA -que ha passat del 21% al 10%- ajudi a animar les vendes. Pel que fa als preus s’espera que es mantinguin i que les roses costin entre 3 i 4 euros. Aquestes previsions es fan tenint en compte la millora del consum i que la diada cau en dia laborable, cosa que fa pensar que hi haurà molta gent al carrer disposada a comprar.
Les que tenen més èxit continuen sent les tradicionals roses vermelles, que suposen un 80% de les vendes de Sant Jordi, amb més de 30 varietats de colors vermells. La més venuda és la freedom, que prové precisament de Colòmbia i de l’Equador, i que destaca pel seu color vermell intens, perquè té poques punxes i per la seva resistència. La segona més venuda és la red naomi, amb molts pètals i un toc vellutat molt atractiu que es cultiva a Colòmbia i també a Holanda. Tot i això, els venedors de roses han començat a detectar que el públic té ganes d’innovar quan arriba Sant Jordi i, mentre que l’any passat les roses de colors eren només un 10% del total, enguany ja n’hi haurà un 20% de diferents colors, entre els quals destaquen el blanc, el groc i les roses tintades.
Les floristeries tenen en la diada de Sant Jordi una cita ineludible i molt especial. Tot i que obren tot l’any, saben que el 23 d’abril hi ha molta gent buscant una flor i, malgrat la competència ferotge als carrers, miren d’adaptar-se al que busquen els compradors.
És el cas de Maria Ponsà Flors, a la rambla de Catalunya, 134, que reconeix que enguany han decidit abaixar els preus fins als 5 o 6 euros per model, i han incorporat noves tendències, com una rosa que porta afegit un poema o barrets amb roses esterilitzades que han sigut tractades perquè durin tota la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada