dijous, 30 d’abril del 2015

Els 100 km solidaris

A les cinc de la tarda d’ahir encara arribaven participants a la meta. Les Vies Verdes són un recorregut tradicional per als aficionats al senderisme i a la bicicleta a Catalunya. L’anomenat Carrilet va ser la primera línia de ferrocarril de 75 cm d’amplada d’Espanya inaugurada l’any 1892. Ara, el 2015, el Carrilet tampoc s’escapa de la febre del trail o el running. Des de fa quatre anys, aquesta via s’ha convertit en l’escenari de l’Oxfam Intermón Trailwalker, una marxa solidària de 100 km en un màxim de 32 hores, per ajudar a construir pous d’aigua a la zona subsahariana del Sahel.
Però cada any hi ha més equips i cada edició l’acaben més de pressa. Igual que cada vegada hi ha més runners corrent per la Diagonal de Barcelona. Aquest any es va tornar a batre el rècord. L’equip Ciutat de Girona -integrat per un nom conegut en el món de curses de muntanya, Toti Bes, corredor gironí guanyador dos anys seguits de l’Ultra-Trail del Mont Blanc, i David Coma, Ignasi Riuró i Adrià Canimas- va acabar els 100 km en poc més de 9 hores. És el nou rècord internacional, que fins ara també tenia un equip català amb 9 h 45 min.
Durant tot el recorregut l’ambient és de festa i l’organització s’encarrega de recordar constantment l’objectiu de la cursa: posar-se a la pell de les persones que han de caminar fins a 40 km diaris per recollir bidons d’aigua potable en països com Etiòpia i el Txad. Però pocs equips ho tenen present. “És veritat que hi ha la part solidària, però ho acabes convertint en un repte personal”, diu Núria Serradesanferm, de l’equip Kateuzka, de Granollers, que va acabar els 100 km a les quatre de la matinada en poc més de 18 hores. En total s’hi van inscriure 356 equips, que van aconseguir recaptar 769.000 euros a través del mínim de 1.500 euros que cada equip ha d’aportar.
Més de la meitat d’aquests diners, però, els han pagat empreses. Ja a la sortida es veu una gran taca blava feta per participants tots vestits igual. “Sembla una competició de bancs”, diuen rient dos membres d’un equip de Balaguer quan, a l’altura d’Amer, al quilòmetre 31, els passen pel costat dos equips amb l’estrella de La Caixa a l’esquena i, just darrere, dos més amb la insígnia del Banc Sabadell. “Cada any hi ha més participació d’empreses. Aquest any un 60% dels equips són corporatius. Només La Caixa n’ha portat 61 i el Sabadell 49”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada