dijous, 13 d’octubre del 2016

central park bcn?

Tot i els successius endarreriments, Barcelona confia en la transformació de la plaça de les Glòries com la via per guanyar el seu gran parc urbà. El gran pulmó verd. En paral·lel, però, el govern municipal també té en ment un projecte per a l’Esquerra de l’Eixample, que hauria de servir per oxigenar un barri especialment dens i transitat. La idea passa, en paraules del conseller de districte de BComú, Francesc Magrinyà, per concebre l’avinguda de Roma com el “Central Park de Barcelona”. Una mena de gran somni a l’americana per emular el model novaiorquès de situar el verd al bell mig de la trama urbana.
El projecte encara no està concretat, però s’integraria en la xarxa d’eixos cívics que s’estudia dibuixar a l’Eixample, seguint el model de superilles -que haurà viscut la seva prova pilot al Poblenou-. Això hauria de servir, per exemple, per pacificar carrers com Consell de Cent, com ja es recull en el pla d’actuació de l’Eixample d’aquest mandat. L’avinguda de Roma quedaria alliberada de trànsit i els cotxes circularien per Aragó i València.
La idea de vertebrar una xarxa d’eixos cívics a l’Eixample avança de manera més visible a l’entorn de Germanetes, on es preveu restar pes a la circulació a Consell de Cent i a Borrell. Això es farà mitjançant canvis de sentit o amb la construcció d’una plataforma única a la zona més pròxima al que serà el nou pol d’equipaments de l’Eixample. A l’entorn del nou Mercat de Sant Antoni, la regidora del districte, Montserrat Ballarín, ja ha verbalitzat que la intenció del seu equip és, també, guanyar dues places. Això es faria a partir de la pacificació dels carrers Tamarit i Borrell, adjacents al mercat. L’objectiu és sincronitzar aquests treballs amb els de la reobertura del mercat.
El model de carrers pacificats també es vol aplicar al carrer Girona, a l’entorn de la Sagrada Família -el carrer Marina, just davant del temple, ja es talla al trànsit els diumenges i festius- i a la zona del Fort Pienc.
Pacificar Consell de Cent
A l’entorn del que és el solar de l’antic convent de les Germanetes dels Pobres, a la confluència de Borrell i Consell de Cent, el més imminent serà obrir el procés participatiu sobre com restar pes al vehicle privat al carrer Consell de Cent, on, com a reivindicació de la vida veïnal a l’espai públic, ja s’hi munta, de manera periòdica, un mercat de pagès que talla el trànsit. La història de l’espai de Germanetes és, de fet, la d’una llarga lluita veïnal en un solar que acumulava anys d’inacció.
El 2004 el convent, que havia sigut adquirit per l’Hospital Clínic pensant en una ampliació de les seves instal·lacions, es va enderrocar i el 2006 l’Ajuntament va adquirir els terrenys a través d’una permuta amb el Clínic. El projecte de transformació, però, es va eternitzar, i això va portar els veïns a organitzar-se per donar ús al solar buit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada