diumenge, 16 d’octubre del 2016

Lluis Companys

Les forces independentistes van aprofitar els actes d’homenatge pel 76è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys per justificar la desobediència a les lleis espanyoles recordant que també hi havia una legalitat darrere d’aquell afusellament: “La legalitat injusta que va assassinar Companys no impedirà que Catalunya assoleixi la llibertat que es proposi”, va dir l’actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El cap de l’executiu va fer aquestes declaracions durant l’ofrena floral a la tomba de Companys, al cementiri de Montjuïc, acompanyat pel vicepresident, Oriol Junqueras, i la consellera de Presidència, Neus Munté.
Abans hi havia sigut l’expresident Artur Mas, que havia glossat Companys. Fa un any l’homenatge va centrar-se en la seva figura, perquè coincidia amb la declaració judicial de l’expresident davant del TSJC. Ahir, pocs dies després que el tribunal hagi obert judici oral contra ell i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, Mas va traçar un paral·lelisme entre el seu cas i el del president afusellat: “Un estat que jutja per la via penal qui actua per escoltar el poble demostra que l’ombra de Franco és molt allargada”. Mas va fer aquesta advertència a les set del matí des del fossat de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, on Companys va ser assassinat fa 76 anys. El president del Partit Demòcrata, que fa un any va rodejar-se dels alcaldes independentistes per arribar al tribunal, també va tenir escalf a l’ofrena floral: va arribar al fossat envoltat per un centenar de militants de la nova formació que portaven una vintena de torxes.
La Fiscalia demana 10 anys d’inhabilitació per a Artur Mas i nou i mig per a les exconselleres Rigau i Ortega. La interlocutòria del TSJC, però, descarta el delicte de malversació, la qual cosa evita als alts càrrecs la presó. La causa contra l’aleshores conseller de Presidència, Francesc Homs, és en mans del Tribunal Suprem per la seva actual condició d’aforat com a diputat al Congrés. La cambra donarà llum verda en els propers dies a la continuïtat de la investigació.
Contra els judicis sumaríssims
Al cementiri de Monjuïc hi van anar, entre d’altres, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, representants de l’Ajuntament de Barcelona, així com ERC, el PSC, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i En Comú Podem. El diputat a Madrid d’aquesta formació, Xavier Domènech, va presentar divendres una iniciativa legislativa al Congrés per deixar sense efecte el judici que va condemnar el president Companys, que segueix vigent, i perquè es “demani perdó tant a la família com al poble de Catalunya”. Forcadell també va demanar l’anul·lació dels judicis sumaríssims, una iniciativa que Junts pel Sí va portar al Parlament.
La secretària d’organització del PSC, Assumpta Escarp, va rebutjar la “judicialització i la unilateralitat” i va apostar pel diàleg per trobar l’encaix entre Catalunya i Espanya. Tot i això, els socialistes catalans votaran al Congrés a favor que Homs sigui jutjat pel 9-N.
El líder d’ERC, Oriol Junqueras, va recordar les últimes paraules que va escriure Companys: “Per Catalunya i tot allò que representa de pau, justícia i amor”.
Ciutadans, a la Seu d’Urgell
Ciutadans, com el PP, no va participar ahir en els actes d’homenatge al president Lluís Companys. En comptes de pujar fins al castell de Montjuïc o fins al cementiri, el partit taronja va anar fins a la Seu d’Urgell per participar a la Fira de Sant Armengol. El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va assegurar que “els pagesos i ramaders tenen tot el suport de Ciutadans”. Carrizosa va defensar que per aconseguir el desenvolupament econòmic i empresarial del sector agrari “és important que totes les institucions implicades vagin a l’una i es facilitin als productors els tràmits perquè puguin exportar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada