diumenge, 18 de març del 2018

Manters

Les protestes i alguns aldarulls s'han repetit avui a Lavapiés i l’equip de govern de l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, s'ha tensat al màxim. Eren les conseqüències dels fets d'aquest dijous a la nit, quan un manter senegalès va morir d’un infart al barri de Lavapiés poca estona després d’una operació de la Policia Municipal contra el top manta a la Puerta del Sol.

El nucli del debat, que amenaça d’obrir una esquerda entre els diferents sectors del gabinet de Carmena, és si Mame Mbaye va morir quan fugia de la persecució de dos agents municipals que anaven amb moto –com diuen alguns testimonis– o bé si va patir l’atac quan caminava cap a casa seva amb un amic, uns vint minuts després de l’operatiu policial a la Puerta del Sol, que és la versió oficial. El regidor delegat de Salut, Seguretat i Emergències, Javier Barbero, que es basa en l’atestat de la Policia Municipal, defensa que quan va morir Mbaye “no s’estava produint i s’havia produït cap tipus d’intervenció policial contra ell”. Però la plataforma Ganemos Madrid, de la qual formen part alguns dels regidors del mateix gabinet de Carmena, assenyala l’Ajuntament com a “principal responsable” dels fets.

Segons el comunicat d’aquesta formació, clar “fer públics els mètodes que acompanyen el denominat pla policial contra els manters que va posar en marxa l’Ajuntament de Madrid l’estiu del 2016”.

Mentrestant, Carmena manté les distàncies: de la mateixa manera que assegura que “l’Ajuntament escoltarà sempre totes les expressions pacífiques”, adverteix que “no pot repetir-se cap tipus de violència” com la que dijous van patir “veïns i policies” a Lavapiés. Sigui com sigui, l’Ajuntament madrileny ha obert una investigació interna per aclarir el cas. I l'alcaldessa ha promès que s'arribarà al fons de la qüestió.
Lamento muchísimo la muerte de un ciudadano en . Desde el Ayuntamiento investigaremos a fondo lo sucedido y actuaremos en consecuencia. Toda mi solidaridad con familiares y amigos.
A l’actuació de la Policia Municipal s’hi afegeix la reacció de la Policia Nacional contra les protestes posteriors a la mort del manter, a les quals va fer front amb càrregues. Al final de la nit, hi havia vint ferits lleus: setze policies i quatre ciutadans, dos dels quals amb un trau al cap. També hi havia sis detinguts, tots de nacionalitat espanyola. El mateix director general de la Policia Nacional, Germán López Iglesias, ha admès que probablement els instigadors dels aldarulls van ser sectors radicals, aliens a les reivindicacions dels veïns que protestaven per la mort de Mbaye i per les polítiques d’immigració de l’estat espanyol.

Dotze anys sense papers

Diverses ONG han alertat de la situació de màxima vulnerabilitat en què es troben molts immigrants que, com en el cas de Mame Mbaye, fa anys que són a l’estat i no aconsegueixen regularitzar la seva situació, de manera que la venda ambulant sense llicència és una de les poques sortides que els queden. Mabye, de 34 anys, havia arribat a les Canàries amb una pastera fa dotze anys, segons l’agència Efe, i després s’havia establert a Madrid.

La indignació per la seva mort i per les càrregues de la Policia Nacional que hi va haver després han desencadenat enfrontaments aquest divendres al migdia entre grups de senegalesos i agents de policia.
La situació s'ha agreujat quan un grup ha increpat també el cònsol de Senegal, Mouctar Belal, que s'ja hagut de refugiar en un bar fins que la policia l'ha pogut escortar fins al seu cotxe oficial entre els crits d’”assassí” que li dedicaven els manifestants. I, al vespre, milers de persones s'han concentrat a la plaça Nelson Mandela per demanar justícia.

Protesta a Barcelona

A Barcelona, el sindicat de manters ha convocat una concentració aquesta tarda a Canaletes en memòria de Mame Mbaye.

Els manters de Barcelona es mobilitzen en solidaritat pel company mort a Madrid

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada