dissabte, 4 de juny del 2016

mesures socials

L’annex social de la declaració rupturista del 9-N va ser una de les peces clau de la negociació entre Junts pel Sí i la CUP per desbloquejar la legislatura. Els anticapitalistes, al llarg dels últims mesos, han denunciat que el grau de compliment del text era escàs i el Govern va respondre ahir a través d’un informe de compliment davant del Parlament en què explica les mesures socials dutes a terme des que va arrencar el mandat de Carles Puigdemont. El document arriba en ple pols negociador pels pressupostos i serveix a l’executiu per exhibir aquelles iniciatives destinades a “blindar els drets fonamentals” afectades per les decisions de les institucions estatals, especialment del Tribunal Constitucional (TC).
El Govern arrenca l’informe detallant les iniciatives relacionades amb el combat contra la pobresa energètica i els desnonaments, marcades per la nova llei que s’està preparant de bracet amb les entitats socials i amb el Consell de l’Advocacia de Barcelona. Segons va explicar dimarts la consellera de la Presidència, Neus Munté, durant els “pròxims dies” s’acceleraran els tràmits per dur-la al Parlament i aprovar-la amb el procediment de lectura única amb l’objectiu d’esquivar la suspensió del TC contra la llei catalana 24/2015. La fusió de les taules per actuar contra els desnonaments i la pobresa energètica també figura en les mesures fixades a l’informe.
De fet, al document hi apareix una línia d’ajuts a les persones amb situació de vulnerabilitat que es posarà en marxa aquest mes i que preveu cancel·lar deutes pendents per l’impagament de factures de subministraments bàsics. En matèria d’habitatge, l’executiu posa l’accent a prioritzar els habitatges públics de lloguer per als casos d’emergència i explicita la cessió voluntària de 1.860 pisos buits propietat d’entitats financeres i de grans tenidors.
En clau educativa el Govern manté que no està complint la Lomce. “Els alumnes catalans estan realitzant les proves segons els criteris de la llei d’educació de Catalunya, tal com s’ha fet durant els últims deu anys”, diu el document registrat al Parlament. En matèria de salut l’executiu de Puigdemont posa de manifest que el redactat de la llei d’accés universal a l’assistència sanitària està “molt avançat” i que s’han iniciat els tràmits perquè s’aprovi al consell executiu.
Pla de xoc
El punt novè se centra en el finançament del pla de xoc -285 milions d’euros- i el vincula als comptes. “El 78,5% de l’increment de la despesa es focalitza en despesa social”, sosté l’executiu, que també posa damunt la taula que el grup de treball sobre el deute “ja està funcionant” i la reducció de la càrrega financera en la despesa total.
El Govern apunta, a més, que la llei estatal de seguretat ciutadana presenta “preceptes ambigus” i que “s’aplicarà sempre d’acord amb el sentit més favorable a la interpretació dels drets fonamentals”. En relació amb els refugiats, assegura que prepara una campanya de sensibilització i que estudia totes les vies de “protecció internacional”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada