divendres, 3 de juny del 2016

prohibit prohibir

Des de fa temps els països europeus intenten trobar la manera de fer encaixar en el seu sistema legal les noves empreses de l’economia col·laborativa, com ara les plataformes Uber -per compartir vehicle- o Airbnb -per llogar habitacions-. Els resultats van des de la màxima llibertat que ofereixen alguns països de l’Est, com ara Estònia, fins a casos com el d’Espanya, on Uber no pot oferir el seu servei estrella, el de transport, perquè l’han impugnat els tribunals. Ahir, però, la Comissió Europea va presentar unes directrius que marcaran quina serà la política a seguir en el futur i que es resumeixen en dos principis: impuls a l’economia col·laborativa però dins d’un marc legal regulat.
Aquesta és, de fet, l’única resposta possible davant d’un fenomen imparable que, ben portat, pot servir per impulsar el creixement econòmic. En un món interconnectat com l’actual, on floreixen les aplicacions que faciliten compartir qualsevol tipus de servei, intentar posar portes al camp amb legislacions prohibicionistes és, a més d’extemporani, un exercici inútil i condemnat al fracàs. L’objectiu, tal com diu el vicepresident de la Comissió, Jyrki Katainen, ha de ser “permetre el desenvolupament de nous models de negoci i, alhora, protegir els consumidors i garantir una fiscalitat i unes condicions de treball dignes”. La Comissió també avisa que en els litigis que li arribin tendirà a donar la raó a aquestes empreses. Brussel·les, doncs, fixa el camí perquè cada país el recorri al seu ritme, ja que segurament aquesta transició necessitarà moltes dosis de negociació i consens perquè hi ha sectors, com el del taxi o l’hoteler, que es poden veure fortament afectats.
A Catalunya la Generalitat ja ha posat en marxa una comissió d’estudi per analitzar l’encaix legal de l’economia col·laborativa. És un primer pas per arribar al consens necessari i buscar l’equilibri entre els diferents sectors econòmics en disputa. El que és evident és que l’economia col·laborativa, en qualsevol de les seves manifestacions, no és un fenomen passatger sinó que ha vingut per quedar-se. I com més aviat siguin clares les regles de joc, millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada