dissabte, 7 d’octubre del 2017

turbant canadenc

Tot i que el Canadà ha promogut durant molt de temps el multiculturalisme, no ha sigut fins aquesta setmana que un partit polític canadenc important no ha elegit com a màxim dirigent una persona no blanca: Jagmeet Singh. Però la victòria de Singh com a líder del Nou Partit Democràtic (NPD) -la més progressista de les formacions tradicionals del Canadà-és molt més que un triomf simbòlic per a les minories del país.
Singh -de 38 anys i els pares del qual van arribar al Canadà procedents de l’Índia- comparteix molts dels trets personals que van fer que l’actual primer ministre canadenc, Justin Trudeau, es convertís en un candidat atractiu i arribés al poder l’any 2015. L’NPD, que fins ara només ha aconseguit el poder a escala provincial, espera que el carisma personal de Singh, el seu origen ètnic i el seu passat com a advocat social puguin proporcionar la fórmula que porti el partit al poder en l’àmbit federal.
“Els canadencs mereixen un govern que entengui les lluites que afronten les persones en aquest moment -va dir Singh diumenge a la tarda a Toronto després de l’anunci de la seva victòria-. Es necessita un acte d’amor per adonar-nos que estem tots junts en tot això, i un acte de coratge per exigir millores, somiar més i lluitar per un món més inclusiu i just”.
L’elecció de Singh subratlla el paper ja destacat que els sikhs, que representen el 2% de la població canadenca, juguen en la política del país. Quatre membres del gabinet de Trudeau, inclòs el ministre de Defensa, són sikhs. Altres són prominents caps provincials. El mateix Singh, que viu a l’àrea de Toronto, va ser segon a la llista del seu partit a les legislatives d’Ontario.
El Nou Partit Democràtic és el tercer grup més gran del Parlament federal. Durant la cursa pel lideratge de la formació, la campanya de Singh va registrar 47.000 nous membres, segons dades del partit. Però ara Singh s’enfronta amb uns quants reptes significatius, entre els quals hi ha aconseguir ser escollit per al Parlament, probablement una elecció especial per omplir un lloc vacant.
La majoria dels escons que tenen els diputats de l’NPD al Parlament són del Quebec, on la vestimenta que porta Singh a causa de la seva fe -inclòs el turbant- es considera una ofensa a la convicció que la política ha de ser laica. Pierre Nantel, un dels membres de l’NPD al Quebec, va ser especialment crític amb la pràctica religiosa de Singh durant la campanya per liderar el partit.
Singh també haurà de guanyar-se un reconeixement més gran fora d’Ontario i comunitats amb grans poblacions sikh, com Burnaby.
Els canadencs que no saben res de les opinions polítiques de Singh probablement sí que coneixen el seu estil personal a causa de l’atenció que ha generat als mitjans de comunicació. Per exemple, Singh és aficionat al ciclisme urbà i té una gran col·lecció de bicicletes. Però sobretot se l’associa amb els seus vestits, sempre a la moda i meticulosament confeccionats.
Singh ha suggerit en alguna entrevista que el seu vestuari és un acte de desafiament: “Si la gent m’ha de mirar inevitablement, més val que els ofereixi alguna cosa per mirar-me -va dir a la revista GQ a principis d’any-. Vull transformar una situació incòmoda en una oportunitat de mostrar a la gent qui soc realment. O sigui, vull mostrar que estic segur de mi mateix i que no tinc por de ser qui soc”. La confiança en si mateix és potser el tret més característic de Singh, diuen persones que el coneixen: “Sempre ha sigut molt optimista, confiat, capaç de defensar-se per no ser intimidat, sinó respectat”, diu Harjinder Singh Kandola, president de la Societat Cultural Sikh a Windsor, a Ontario, on Singh va viure dels 7 anys fins que va anar a la universitat.
De jove, Singh va ser detingut per la policia en nombroses ocasions a causa del seu aspecte. Durant la seva campanya, el nou líder de l’NPD ha promès posar fi a aquesta pràctica a escala nacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada