diumenge, 3 de gener del 2016

no a Mas

Una setmana més tard del previst i sentint ja el pes del calendari, la CUP ha decidit: votarà en contra que Artur Mas sigui president. Els 57 representants de les 13 assemblees territorials i els 11 representants de les organitzacions vinculades a la CUP que tenien dret a vot han apostat finalment per no investir l'actual president en funcions, ja sigui amb cinc vots en contra i cinc a favor o bé 10 abstencions. Ara bé, Mas haurà de decidir ara si se sotmet a un altre debat d'investidura o bé espera el dia 10, en què es convocarien eleccions automàticament si no hi ha cap president investit. 
El veto a Mas era, de fet, la postura que la CUP havia mantingut fins ara. Durant la campanya electoral del 27-S, la CUP va prometre que faria tot el possible per no reelegir Artur Mas, una posició que va anar refermant les setmanes posteriors a les eleccions tot i les "pressions" que denunciaven de CDC perquè facilitessin la investidura. En una jornada de debat a Manresa, les bases de la CUP van tancar files amb els diputats que negociaven amb Junts pel Sí i van reforçar el veto al president en funcions, tot i que van emplaçar-se a seguir negociant per trobar un candidat de consens. El cap de setmana passat, en l'assemblea de Sabadell, el no va imposar-se (encara que per poc) en les dues primeres rondes de votació, mentre que en la tercera el sí i el no a la investidura van quedar empatades.
Si Junts pel Sí no canvia un candidat a última hora -un fet que seria inesperat, ja que la coalició de CDC i ERC ja ha avisat que no farà cap més proposa a la CUP- Catalunya celebraria unes noves eleccions al mes de març.
Més de quatre hores de debat
Després de més de quatre hores de debat, el consell polític de la CUP ha votat en primera ronda entre sis opcions possibles Es tracta de les dues que el secretariat nacional ja va posar sobre la taula (o donar cinc vots a favor i cinc en contra o bé 10 abstencions –i per tant, no investir Mas– o bé donar dos vots a favor i vuit abstencions, cosa que sí que permetria investir Mas) i quatre propostes més presentades per algunes assemblees territorials que "concretaven" les dues proposades pel secretariat.
Segons fonts de la CUP, la primera ronda de votació ha servit per eliminar quatre de les propostes, de manera que només en queden vives dues. Segons ha pogut saber l'ARA, les dues opcions finals seran, justament, les proposades pel secretariat nacional. Abans de la votació s'ha obert un últim torn de debat.
Les mateixes fonts cupaires asseguren que la decisió es coneixerà "aviat". En tot cas, la CUP ja ha avisat que no donarà un resultat numèric desglossat per territorials sinó polític. La roda de premsa serà una hora després que acabi la reunió.
Pocs minuts abans de les 11 ha començat la decisiva reunió del consell polític i el grup d'acció parlamentària (GAP) de la CUP que ha de decidir si la formació de l'esquerra independentista investeix Artur Mas com a president de la Generalitat o no. Els 57 representants de les 13 assemblees territorials i els 11 representants de les organitzacions vinculades a la CUP que prendran l'última decisió a la CUP han arribat amb comptagotes, des de poc abans de les 10 del matí fins gairebé les 10.30 h. Encara que no tenen dret a vot, també participen de la trobada els 15 membres del secretariat nacionali els 10 diputatsEn total hi participaran 93 persones, 68 amb dret a vot. 
La trobada, que se celebra al centre cívic Pere Quart de Barcelona –a pocs metres del que va ser la seu electoral de Junts pel Sí–, arriba després que l'assemblea nacional de Sabadell acabés en taules: l'empat a 1.515 entre els partidaris i els detractors d'investir Mas va forçar la convocatòria d'aquesta transcendental reunió.
Segons va decidir el secretariat nacional, els membres del consell polític i el GAP han de votar sobre dues propostes. La que proposa fer Mas president és la que va defensar l'exdiputat David Fernàndez  en un article a l'ARA. Fernàndez no ha acudit a la decisiva reunió d'aquest diumenge, encara que tampoc forma part del secretariat, ni del consell polític ni del GAP. L'exdiputada Isabel Vallet sí que hi ha anat, mentre que també s'espera que hi assisteixi Quim Arrufat. Poden participar-hi malgrat que no tenen dret a vot.
La divisió interna a la CUP, tant a la militància com als òrgans de comandament del partit,fa que el resultat sigui, novament, imprevisible. Qui està més dividit són les assemblees territorials. Les 155 assemblees locals s’agrupen en 13 territorials, que envien al consell polític entre tres i sis representants en funció dels militants, regidors i nuclis locals que integren. A comarques aposten per investir Artur Mas: així ho defensa la territorial Nord-oriental –que inclou les comarques de Girona– o la del Maresme. En canvi, les agrupacions de l’àrea metropolitana –Barcelona o Baix Llobregat–, així com la del Penedès i la del Camp de Tarragona, s’inclinen per no donar suport al president. La manera com es tradueixi el resultat de les territorials en vots al consell polític serà un factor decisiu en la resolució final.
En canvi, hi ha menys dubtes sobre què votaran els 11 portaveus de les organitzacions de la Crida Constituent. Només dues, Col·lectiu Drassanes i Poble Lliure –un dels corrents principals de la CUP– , accepten la investidura de Mas. Tot el contrari pensen els joves d’Arran, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Corrent Roig, En Lluita, Lluita Internacionalista, el sindicat d’estudiants SEPC i Endavant, l’altre corrent amb força a la CUP. Totes aquestes organitzacions han expressat amb més o menys contundència el seu rebuig a investir Mas, perquè al seu parer no garanteix el trencament del marc autonòmic, no permet eixamplar la base social independentista, i és un símbol de les retallades i les privatitzacions de la Generalitat.
Les dues organitzacions que no han expressat fins ara el sentit del seu vot són la Crida Constituent –el conglomerat d’entitats i organitzacions socials que van donar suport a la CUP i que posen nom a la candidatura– i Constituents per la Ruptura. 
La recta final fins al 10 de gener
El president de la Generalitat en funcions resta pendent de la decisió que la CUP ha de prendre aquest diumenge. L'assemblea de Sabadell que van celebrar els cupaires fa tot just una setmana va deixar en mans del consell polític i el grup d'acció parlamentària la decisió final de si s'ha d'investir o no Artur Mas i acceptar la darrera proposta que Junts pel Sí va posar sobre la taula.
Per ara, la mesa del Parlament va decidir dilluns passat reservar de manera "preventiva" l'agenda per a un possible ple d'investidura la setmana de Reis. El discurs d'Artur Mas es produiria el dia 4 de gener, i la primera votació, el dia 5. A la primera volta, l'actual president en funcions necessitaria majoria absoluta per ser investit i, per tant, com a mínim sis vots favorables dels cupaires –per arribar als 68 diputats–. Si no s'obtingués prou majoria,  la segona votació es faria 48 hores després –el 7 de gener–, en la qual només es requeriria la majoria simple –amb dos vots a favor de la CUP i l'abstenció de la resta, Mas seria president–. Si en aquest escenari tampoc aconseguís majoria, el 10 de gener es convocarien automàticament eleccions per al mes de març.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada