dilluns, 9 de maig del 2016

JA COMENCEM

L’anunci del vicepresident econòmic de la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras, que la seva conselleria estava estudiant la possibilitat d’apujar l’IRPF a les rendes més altes va causar malestar en els seus socis de CDC. Com va explicar l’ARA, Convergència va reclamar internament als seus socis republicans que “qualsevol mesura estigués consensuada amb el Govern”. Ahir, però, el fins ara portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, va anar més enllà i va qüestionar obertament Junqueras per plantejar-se apujar impostos com un gest que faciliti la negociació dels pressupostos amb la CUP.
En una entrevista a La Vanguardia, Homs -que disputa les primàries per ser el cap de llista de CDC a les eleccions del 26-J- va demanar al vicepresident del Govern que s’ho repensi: “El que hem de fer ara és tenir una agència tributària, no apujar impostos, perquè ja els tenim a dalt de tot”. Aquestes paraules són una mostra de com -un cop descartada la llista unitària- Convergència vol posar de manifest els seus “matisos” amb ERC a l’hora de defensar l’estat independent i marcar perfil davant les veus internes que han qüestionat que el discurs del partit s’hagi assimilat massa al dels republicans en els últims mesos.
L’assumpte pressupostari, però, no va ser l’únic retret d’Homs a Junqueras. El dirigent de CDC va qüestionar també l’estratègia dels dirigents d’ERC i els va retreure que estiguin “molt pendents” de la CUP, de Catalunya Sí que es Pot i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. “Diuen que els hem d’atreure, però aquest és un argument de l’època del tripartit”, va afegir l’exconseller, que va criticar que “es vol agradar en àmbits en què la prioritat no és la independència”. Segons Homs, és una estratègia equivocada dels republicans “festejar” l’espai de Colau mentre rebutja confegir una llista unitària per concórrer a les eleccions del 26-J. Va atribuir aquesta decisió a les “ganes de reivindicar-se” dels republicans.
El fins ara portaveu de Democràcia i Llibertat ja havia topat el dia abans amb ERC després de demanar a la CUP que abandoni la seva “actitud desafiant de mascle alfa” i acusar l’esquerra anticapitalista “de trencar el somriure de l’independentisme”, unes paraules que va respondre el diputat republicà Gabriel Rufián afirmant que a ell el que li trenca el somriure “és veure com el Tribunal Constitucional (TC) es carrega 24 lleis catalanes”.
Equilibri entre socis de Govern
Més enllà d’evidenciar les diferents estratègies que hi ha per eixamplar la base social de l’independentisme, les paraules d’Homs posen de manifest que no serà fàcil l’equilibri entre el dia a dia dels socis de Govern i una campanya en què CDC i ERC competiran pel vot independentista. Tot i que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el mateix Junqueras han parlat en privat de l’escenari electoral i prefereixen evitar els xocs entre socis, el primer cap de setmana de precampanya oficial ja ha propiciat les primeres topades entre convergents i republicans.
Fa una setmana, Puigdemont assegurava des de Bèlgica que estava convençut que la campanya no suposarà “cap risc per a l’estabilitat de l’executiu” perquè l’objectiu comú d’aconseguir la independència de Catalunya mantindrà unides les dues formacions camí del 26-J.
Requena reivindica el paper de les bases
Sílvia Requena, aspirant a encapçalar la llista de CDC a les eleccions del 26 de juny, va difondre aquest diumenge la seva carta de presentació a les primàries que l’enfrontaran a Francesc Homs. En un apunt al seu blog, Requena va reivindicar el paper de les bases convergents en la construcció del partit i va reclamar que Convergència connecti “amb els valors fundacionals de la CDC originària”. Requena va aplaudir el procés intern que viurà el partit perquè genera “il·lusió” i un “efecte mobilitzador” abans de les eleccions, a més de servir per “mimar les bases” fent-les partícips de les transformacions que ha de viure el partit. “El dret a decidir comença a casa”, va concloure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada