divendres, 18 de maig del 2018

busco pis

Desesperades, algunes famílies recorren als portals d’anuncis d’internet per trobar un pis on instal·lar-se encara que sigui d’okupes. “Si saps d’algú que em pugui obrir un pis o em pots ajudar amb una habitació, t’ho agrairia”, diu la Noemí, una noia de 23 anys que té un fill d’un any i mig. La Noemí busca pis des de fa dos mesos però aquest anunci el va publicar fa un mes. Li han escrit i trucat diferents persones, per oferir-li pisos ocupats. “A mi m’espantaria viure en un pis ocupat, perquè no saps qui més té les claus o qui coneix aquell pis, però no tinc alternativa”, explica la noia.
Les condicions acostumen a ser un pagament d’entre 1.500 i 1.800 euros a canvi de les claus d’un habitatge ocupat amb la llum i l’aigua punxades. Existeixen màfies expertes a trobar pisos buits, especialment dels bancs o de grans empreses d’inversions, ja que triguen més a denunciar, per ocupar-los i instal·lar-s’hi. Un cop a dins canvien el pany i punxen la llum i l’aigua. La llei actual, que precisament ara s’està modificant per agilitzar els desallotjaments, obliga els propietaris a obrir una causa penal per fer fora els okupes, un procés que retarda el desnonament. Amb la llei vigent, les màfies asseguren que el desallotjament dels pisos que ofereixen no es produirà abans de dos anys. És a dir, que estan oferint un pis garantit durant un mínim de dos anys per 1.800 euros. Tot i així, la situació econòmica de les persones que busquen aquests pisos és tan precària que sovint no poden fer front al pagament. “A més, després s’han de comprar mobles”, explica l’Abel, un home amb dos fills al seu càrrec que treballa els set dies de la setmana per sobreviure amb un sou de 1.000 euros mensuals. Actualment viu a casa dels pares i fa dos anys que busca un pis que pugui pagar. “A mi m’és igual que sigui un pis ocupat. És una opció a la desesperada”, diu.

Un habitatge a canvi de sexe

Com en tantes altres operacions econòmiques, quan les dues parts no es posen d’acord comença la negociació. El que no s’esperava la Noemí és que el sexe també entrés en el mercadeig. De les set respostes que ha rebut la Noemí, cinc li proposaven un descompte a canvi de “trobades”. “Comencen per demanar-me que els enviï fotografies per WhatsApp i després em proposen que follem”, diu indignada. Segons explica, una de les persones, a qui va haver d’acabar bloquejant perquè l’assetjava per telèfon, li va proposar “una feina en negre en una floristeria i el pis a canvi d’una trobada al mes”. La Noemí recorda la resposta de l’home quan ella va rebutjar l’oferiment: “Em va dir: «Ja em trucaràs quan et trobis al carrer»”. Actualment la Noemí paga una habitació de lloguer però amb el nen petit es fa molt difícil el dia a dia. Ella treballa per hores i el nen va a la guarderia.
Entre els anuncis publicats al portal Mil Anuncios tots els demandants busquen pis de manera urgent i, principalment, a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Entre els que ofereixen pisos hi ha un perfil molt variat. Hi ha les màfies organitzades però també gent que relloga el seu pis o que s’està en un habitatge ocupat i se’n va a un de millor. Algunes de les persones que ofereixen l’habitatge també guien els possibles nous ocupants sobre quins són els passos a seguir per retardar al màxim el desallotjament. La clau consisteix a poder demostrar a la policia que fa temps que el pis està ocupat.
“El primer que has de fer és anar a l’Ajuntament i comunicar que estàs vivint en aquest pis”, explica per WhatsApp una persona que ofereix la venda d’un habitatge ocupat. “Al cap de poc temps et vindrà a veure un vigilant de Prosegur i t’agafarà les dades. Així el banc [propietari de l’immoble] sap qui hi viu. Després vindrà la policia. És important que els deixis entrar. Et deixaré dos matalassos perquè vegin que fa temps que hi vius”, continua. Demostrar que el pis està ocupat des de fa temps evita el desallotjament exprés i obliga la propietat a iniciar un llarg procés judicial.
Dimarts de la setmana passada el Congrés de Diputats va aprovar per només un vot de diferència una proposició del PDECat per modificar la llei i permetre que els desallotjaments exprés es puguin fer encara que els okupes portin temps a l’habitatge. Amb el canvi de llei, tant les persones físiques -propietaris o llogaters- com les entitats sense ànim de lucre i les agències públiques d’habitatge podran desnonar amb un màxim de dos mesos de marge en lloc dels dos o tres anys que es triga actualment. La modificació, que s’ha d’aprovar també al Senat, entrarà en vigor el mes vinent. Però els bancs i els fons voltor en queden exclosos i hauran de seguir amb el procediment llarg.

Detinguts per fer-se passar per amos d’un pis i llogar-lo

Els Mossos d’Esquadra van arrestar dimarts a Cornellà de Llobregat un home i dues dones per violació de domicili i estafa. Segons es va fer públic ahir, havien llogat un pis, fent-se passar per propietaris, tres setmanes abans. Els llogaters els havien de pagar 600 euros al mes i el preu incloïa les despeses. Però dimarts de la setmana passada, a la tarda, els falsos propietaris es van presentar a l’habitatge i van reclamar als llogaters enganyats que els paguessin per avançat. S’hi van negar i va començar una discussió. Els falsos propietaris van entrar per la força al pis, empenyent la llogatera, i van amenaçar de fer-los fora si no marxaven. Segons els Mossos d’Esquadra, van reconèixer que havien ocupat el pis i els van dir que si no volien tenir problemes amb la llei haurien d’anar-se’n. Tot plegat va acabar amb una trucada als Mossos i, quan s’hi va presentar la patrulla, els agents van arrestar els falsos propietaris. Se’ls van endur detinguts a la comissaria i van quedar en llibertat després de declarar al jutge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada