diumenge, 30 de desembre del 2018

creixement



L'economia espanyola frena el seu creixement el tercer trimestre del 2018. El producte interior brut (PIB) d'Espanya va continuar augmentant, concretament un 2,4% respecte al mateix període de l'any passat, però és la pitjor dada de creixement dels últims quatre anys. En comparació amb el trimestre anterior, l'economia espanyola va créixer un 0,6%, una xifra similar a la del segon trimestre en comparació amb el primer, segons dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
L'alentiment es deu a la menor contribució a l'economia de la demanda interna, que va contribuir un 2,8% al creixement del PIB, tres dècimes menys que al segon trimestre. No obstant, la demanda exterior va tenir una aportació negativa del -0,4%, dues dècimes superior al segon trimestre.
Quan es desglossa, la frenada de la demanda es deu a un menor creixement de la inversió, que va augmentar un 5,6%, 1,7 punts menys que el trimestre anterior. En tots els camps de la inversió es registra un alentiment, però on és més destacat és en la inversió en maquinària i béns d'equipament, que va passar d'un 10,3% a un 7,2% aquest trimestre, una reducció de 3,1 punts percentuals. La inversió en actius fixos materials i la inversió en béns immobles també van experimentar creixements inferiors, amb reduccions d'1,7 i 0,6 punts, respectivament, fins al 6,1% i el 5,5%.
El consum, en canvi, es va mantenir en xifres similars al període anterior. El consum final va augmentar un 2,1%, la mateixa taxa que el segon quart d'any. El consum de les llars va caure lleugerament –una dècima–, fins al 2,1%, el mateix nivell de creixement que el consum de les administracions públiques, que ja havien registrat aquesta xifra el segon trimestre.
Les exportacions de béns i serveis van continuar amb creixements positius d'un 1,3%, un punt menys que al segon trimestre. La despesa de no residents va passar a ser negativa, d'un -0,4%, en comparació amb l'1,8% positiu del segon trimestre de l'any.
Pel que fa a l'oferta, la construcció va presentar el millor ritme de creixement, amb una aportació al PIB espanyol que va augmentar un 7,1%, tres dècimes més que el segon trimestre, mentre que els serveis també van continuar accelerant-se, concretament dues dècimes, fins a registrar un increment intertrimestral del 2,6%. En canvi, el sector industrial va patir una desacceleració de vuit dècimes i va augmentar un 1,2%. L'alentiment va ser especialment acusat en el sector manufacturer, que va passar d'augmentar un 2,5% a fer-ho un 1% en un trimestre.
La inflació també s'alenteix
L'INE també ha publicat les dades esperades d'inflació per a aquest mes de desembre. L'índex de preus al consum anticipat (IPCA) també experimentarà una desacceleració i creixerà aquest mes un 1,2% anual, cinc dècimes menys que el mes anterior. Justament en comparació amb el novembre, la inflació caurà un 0,4%. Els resultats definitius es publicaran al gener.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada