dimarts, 19 de maig del 2015

l'infern de Dachau

Dachau és sinònim d’extermini de jueus, opositors polítics i gitanos. El 29 d’abril del 1945, les tropes nord-americanes van alliberar els pocs supervivents d’aquest camp de concentració pròxim a Munic i ahir, 70 anys després, la cancellera alemanya va recordar les víctimes alhora que va exigir mantenir “ben oberts els ulls i les orelles” contra les noves formes d’antisemitisme.
Merkel ja havia sigut el 2013 la primera cancellera a visitar Dachau, però va rebre força crítiques perquè ho va fer en plena campanya electoral per a les eleccions generals. Ahir el focus va estar posat a retre homenatge als supervivents i als familiars de les víctimes, “el compromís” dels quals és un enorme tresor per a les generacions futures. “És una gran sort que persones com vostès estiguin preparades per explicar les seves històries personals, el patiment interminable que Alemanya en temps del nacionalsocialisme els va provocar. I que ajudin a posar cara a les xifres [de l’horror nazi]”, va dir Merkel durant l’acte commemoratiu de l’alliberament del camp bavarès.
Merkel es va convertir en la primera cap del govern d’Alemanya que adreça un discurs solemne des de Dachau, on “més de 200.000 persones van ser torturades, perseguides i deportades entre el 1933 i el 1945 perquè pensaven diferent, tenien creences diferents i vivien diferent de la ideologia del nazisme”. “O simplement perquè existien”.
“Si avui som aquí és perquè hem de recordar-ho i pensar en el futur”, va destacar la cancellera alemanya mentre insistia que no es pot obviar que, encara ara, sinagogues i escoles jueves no podrien obrir sense una enorme protecció policial, que hi ha manifestacions on es criden paraules d’odi antisemita i que hi ha rabins que són atacats pels carrers. “En la nostra societat no hi ha lloc per a l’antisemitisme, que s’ha de combatre amb tots els mitjans de l’estat de dret. Aquesta és la nostra obligació estatal i ciutadana. La vida jueva és part de la nostra identitat”, va exposar Merkel.
Durant el seu discurs, Merkel va expressar el seu “profund agraïment” als 120 supervivents i els seus familiars que, vinguts de 20 països diferents, van participar en l’acte commemoratiu d’ahir per “fer possible, sobretot per als joves, trobar respostes a les preguntes de per què el record de l’horror perpetrat pels nazis és tan important i irrenunciable”. “És un record que no ha de quedar per als parlaments commemoratius sinó que el devem al futur”, va insistir Merkel, mentre agraïa també la presència de sis veterans soldats nord-americans que tornaven a Dachau després d’haver-lo alliberat el 1945.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada