dimarts, 19 de maig del 2015

Torna el cinema documental

Encara amb la ressaca del Festival de Cinema d’Autor de Barcelona, que es va acabar la setmana passada i que va ser tot un èxit de públic i crítica, ja s’ha presentat un nou festival de cinema que arriba a Barcelona durant l’última setmana d’aquest mes, del 25 al 31 de maig. És el Festival Internacional de Cinema Documental, conegut com a DocsBarcelona, la cita per excel·lència del cinema documental a nivell nacional i una de les grans trobades a nivell internacional. Els diferents documentals que es podran veure al DocsBarcelona d’aquest any es projectaran als cinemes Aribau Multicines i Aribau Club, al CCCB i a l’auditori de La Pedrera.
El Festival DocsBarcelona arriba aquest any a la dinovena edició, després de l’èxit de l’any passat, en què hi van assistir 5.348 espectadors -als quals s’han de sumar els 1.627 espectadors online -, s’hi van projectar 44 pel·lícules i 54 directors i/o experts van formar part dels col·loquis que es van organitzar.
Enguany el festival vol repetir l’èxit de l’any passat, amb l’objectiu de fons de convertir Barcelona en la capital del documental del sud d’Europa. El DocsBarcelona pretén reivindicar el documental com un gènere audiovisual que propicia el debat i la reflexió sobre la realitat i la societat actual, i que alhora permet difondre l’art del cinema i enriquir culturalment nous públics.
La pel·lícula germanocatalana La llista de Falciani, del director Ben Lewis, serà l’encarregada d’obrir el DocsBarcelona. El documental explica la història de l’evasió fiscal que es va descobrir gràcies al robatori de dades que va fer Hervé Falciani al banc britànic HSBC.
De fet, el tema de la reflexió del sistema econòmic és un dels punts recurrents en moltes de les pel·lícules que es projectaran al festival, amb títols com El Visionari. L’home que preveia l’economia mundial, que explica la vida del consultor de finances Martin Armstrong -que va dissenyar un model matemàtic que prediu els grans canvis econòmics-, o Greece: days of change, un retrat de la crisi grega a través de les històries de tres personatges.
Però sens dubte la pel·lícula més esperada del DocsBarcelona 2015 és La mirada del silencio, el nou documental de Joshua Oppenheimer. El realitzador danès torna a Barcelona després de guanyar l’edició del 2013 del DocsBarcelona amb el seu treball The act of killing, que va quedar-se a les portes d’emportar-se l’estatueta de l’Oscar a millor documental. A La mirada del silencio, Oppenheimer hi retrata la vida d’una família supervivent del genocidi indonesi dels anys 60, en què el fill gran va perdre la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada