dissabte, 17 de setembre del 2016

rovellons

Els primers rovellons de la tardor no trauran el cap a peu de carretera. A la comarca del Berguedà l’inici de la temporada venia marcat per la venda de cistelles just a tocar de la C-16, però enguany no serà així. Diversos municipis de la zona han aprovat una ordenança que regula els mercats i limita la venda ambulant d’aquest producte. De retruc, almenys per a alguns, això farà més difícil saber si ja han aparegut els desitjats fongs. L’objectiu de les ordenances ha sigut prohibir aquest tipus de paradeta, que tradicionalment se situava de manera més o menys improvisada a tocar de l’Eix del Llobregat, per evitar que molts conductors puguin seguir comprant la preuada cistella gairebé sense baixar del cotxe.
La berguedana Glòria García sap prou bé què suposarà això. Fa 25 anys que encetava la temporada posant les paneres de bolets a tocar de la benzinera de Guardiola de Berguedà. A les acaballes de l’estiu era gairebé sempre la primera parada de la carretera, i això moltes vegades la convertia en la imatge més buscada de la comarca. “Hi ha anys que a l’agost ja obria la parada per vendre-hi els primers ceps i rovellons d’avet”, explica. Aquest any no hi ha bolets, encara, però quan apareguin, els clients de la Glòria no la trobaran allà on acostumava a ser per donar el tret de sortida a la febre boletaire. En comptes d’això, anirà a dins de Guardiola, al mercat del bolet que s’obre a mitjans de setembre. “Abans també hi anava, però l’inici de temporada el feia a la carretera. Això m’ajudava a guanyar clients: hi ha molta gent que a finals d’agost o a principis de setembre encara no pensa en bolets, però si veu la parada sí que es para a comprar-ne”, diu. Boletaire i mestressa de casa, la Glòria té 71 anys i recorda que els mercats estables del bolet que hi ha a l’interior de Guardiola i de Cal Rosal van néixer precisament perquè la carretera travessava aquests pobles. “Quan la carretera comarcal va desviar-se per fora dels municipis van quedar molt afectats”, recorda.
Evitar accidents
L’alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, és un dels impulsors de l’ordenança. Explica que el motiu de la nova normativa no és altre que millorar la seguretat viària, en una via que és molt transitada. “Busquem que els conductors no estacionin de manera irregular als vorals, volem evitar que provoquin accidents”, assegura. De fet, alguns veïns havien alertat de la proliferació de parades sense senyalitzar. “L’any passat n’hi havia sis en poc més d’una desena de quilòmetres”, comenta l’alcalde. Ho secunda el president del consell comarcal i alcalde de Gironella, David Font, que destaca que fins ara hi havia un buit legal sobre la matèria que preocupava la majoria d’alcaldes. Per resoldre-ho, el consell d’alcaldes del Berguedà va decidir impulsar la creació de la normativa. Després de l’aprovació d’un text genèric al març hi ha diferents ajuntaments, com Guardiola, Cercs o la Pobla de Lillet, que han adaptat l’ordenança a les seves necessitats i l’han aprovada, o bé estan a punt de fer-ho.
“Els cotxes paren menys quan han d’entrar al poble”, assegura per la seva banda Eva Pagerols, que té una parada des de fa anys al mercat de Cal Rosal. Pagerols defensa l’ordenança perquè en els mercats fixos es paguen uns impostos, però reconeix que “qui té cistelles a tocar de la carretera les ven gairebé sense voler”. Els municipis han fet promoció dels mercats interiors, però “no és el mateix”, creu. A Cal Rosal, per exemple, el mercat és obert des de fa uns dies, però encara no té bolets frescos. “Qui esperi omplir el cistell ho porta cru, aquest any no se’n fan ni de dolents”, avisa. Més optimista és la Glòria: “Si plou bé ja sortiran a final de mes”, diu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada