dilluns, 21 de setembre del 2015

joan roca

El xef Joan Roca és considerat, avui en dia, el millor cuiner del món, però ell encara recorda com la seva mare venia menús del dia a la porta del darrere del restaurant a les famílies del barri de Taialà - Germans Sàbat, a Girona, “i fins i tot com donava menjar a qui no tenia diners per comprar-lo”. “Nosaltres vam créixer en un barri d’exclusió social, ens hi hem fet grans, hi hem creat el nostre negoci i no ens hem volgut moure mai d’allà, perquè allà hi ha les nostres arrels”, explica el xef. Unes arrels que sempre han estat vinculades amb l’acció social i l’ajuda a qui ho necessita, diu.
El que és important, per a ell, és “predicar amb l’exemple”, i per això s’ha convertit en el padrí de la sisena edició de la campanya Restaurants contra la fam, que comença aquest dimarts i que durarà fins al 15 de novembre. La iniciativa és de l’ONG Acció Contra la Fam, i es preveu que hi participin un total de 850 restaurants de tot l’Estat, entre els quals hi ha establiments amb estrella Michelin, com el mateix Celler de Can Roca o el Quique Dacosta, i altres de més senzills o familiars repartits per tot el territori. A Catalunya s’espera que hi participin més de 100 restaurants, però la xifra encara no es pot concretar, ja que les inscripcions per sumar-se a la campanya estaran obertes fins al 30 de setembre.
Donacions
Els restaurants que hi participin elaboraran plats solidaris i cada vegada que un client els hi demani donaran entre 50 cèntims i 2 euros a l’ONG, que els destinarà a campanyes contra la desnutrició.
“És inacceptable que 8.500 persones morin cada dia per causes relacionades amb la desnutrició quan vivim en un món que produeix prou aliments per a tothom”, diu Roca, que apunta que amb aquesta campanya l’alta cuina també s’acosta més als problemes socials: “L’alta cuina en realitat no ha estat mai separada ni desvinculada de la societat, nosaltres sempre hem tocat de peus a terra i estem encantats de participar en aquesta iniciativa que té uns objectius tan lloables. Els que vivim en aquesta part privilegiada del món hem d’ajudar l’altra part”.
Per la seva banda, la directora de comunicació de l’ONG Acció Contra la Fam, Carmen Gayo, ha explicat que, tot i que les quantitats que donen els clients poden semblar baixes, “l’any passat es va aconseguir reunir 125.000 euros”: “En els sis anys que portem amb aquesta campanya hem recaptat mig milió d’euros”. Amb els 125.000 euros de l’any passat, Gayo posa com a exemple que es pot pagar el tractament mèdic i nutricional de més de 2.000 nens amb desnutrició aguda o que es pot ajudar milers de famílies del Sahel que durant un mes a l’any es queden sense aliments, ja que s’han acabat els de la collita anterior i encara no han collit els nous.
“Ara mateix vivim quatre grans crisis humanitàries: al Iemen, a Síria, a l’Iraq i al Sudan del Sud”, destaca, i posar especial èmfasi en la situació a Síria. “Allà s’està posant en risc la seguretat nutricional de milions de desplaçats i refugiats”, i per això aquesta ONG fa anys que “dóna suport a les poblacions més vulnerables de la regió”. A més, segons fonts de l’organització, ara s’ha enviat un equip a la ruta que els immigrants sirians estan seguint des de Grècia fins al cor d’Europa per fer una valoració de la situació d’aquestes famílies i les seves necessitats per ajudar-los millor. Un cop s’acabi la campanya Restaurants contra la fam, que s’espera que recapti més diners que l’any passat, ja que ja hi ha un 21% més de restaurants inscrits, l’ONG decidirà a quines zones van els fons, en funció de les necessitats i de les prioritats humanitàries.
Un restaurant, 815 euros
Un altre restaurant que participa en aquesta campanya és el Bembi, un establiment de cuina índia de Barcelona. Una de les seves propietàries, Andrea Varga, explica que des que van obrir el local han volgut que fos “més que un restaurant”. Des del primer moment es van involucrar en activitats culturals, a donar a conèixer la cultura índia a Barcelona i finalment a ajudar els que més ho necessiten. “Aquesta campanya ens sembla molt lloable, ja hi vam participar l’any passat perquè ens agrada molt poder col·laborar a acabar amb la desnutrició”, diu Varga. L’any passat aquest restaurant va recaptar 815 euros, una de les xifres més altes, ja que no només van fer un plat solidari sinó tot el menú. Així, cada persona que menjava un menú del dia donava un euro a Acció Contra la Fam. Enguany Varga explica que volen fer el mateix i confia poder recaptar més diners, ja que la clientela està augmentant últimament.
Des de la Federació Espanyola d’Hostaleria també donen suport a aquesta iniciativa, i per això el seu president, José María Rubio, confessa estar molt “orgullós” que la xifra d’establiments adherits a la campanya no pari de pujar. Rubio va recordar que la primera iniciativa d’Acció Contra la Fam va ser el 2010 —“En el pitjor moment de la crisi”, diu—, i tot i això ja hi va haver molts establiments que no ho van dubtar ni un segon i es van sumar a la campanya i que sis anys després encara hi són. I és que, com diu Joan Roca: “Els cuiners som un col·lectiu solidari, ens agrada ajudar i sobretot en temes com l’alimentació, que és el nostre camp”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada