dimarts, 29 d’agost del 2017

republica

Després de mesos d’especulacions ahir representants de la majoria parlamentària de JxSí i la CUP van presentar la proposició de llei de “transitorietat jurídica i fundacional de la República”. Es tracta de la llei que hauria d’actuar de norma suprema dins de l’ordenament jurídic català fins a l’aprovació d’una Constitució pròpia en cas de victòria del sí en el referèndum anunciat per a l’1 d’octubre. Els ponents han decidit també que aprovaran la llei al Parlament abans de la celebració del referèndum, malgrat la negativa inicial del PDECat. D’aquesta manera, s’imposa la tesi que el referèndum serà vinculant i que els catalans coneixeran abans de votar com es farien les coses durant la transició de la legalitat espanyola a la catalana. La llei preveu la doble nacionalitat, la continuïtat de les lleis lingüístiques, dels tractats internacionals, la integració dels funcionaris de l’Estat, l’adopció de la titularitat dels drets reals.
És evident que es tractaria d’un text d’una importància cabdal per a la fundació d’un nou estat i no es poden obviar ni l’opacitat de la discussió, ni les dificultats que tindrà per tirar endavant, ni la manca de voluntat per negociar per part de l’Estat. Amb la via de lectura única suspesa pel Tribunal Constitucional el més probable és que la llei entri en sessió parlamentària directament al ple dels dies 6 i 7 de setembre. El text posa les bases per a una República Catalana malgrat totes les dificultats que implica tenir l’Estat en contra. És un senyal inequívoc que el govern català i la majoria parlamentària no s’aturaran voluntàriament. La majoria de la població a Catalunya està a favor d’un referèndum d’independència i el president Puigdemont ha deixat clar que el convocarà.
És previsible que el nivell de tensió política entre els dos governs s’elevi els pròxims dies després del parèntesi formal per la tragèdia viscuda les últimes setmanes. El pols amb l’Estat continua i JxSí i la CUP han tornat a deixar clar que l’aposta és ferma. La llei està redactada des d’un supòsit de normalitat que no existeix i no es pot esperar que el procés sigui negociat. Mariano Rajoy haurà de triar com intenta aturar un referèndum que cada dia està més a prop. El govern català i la majoria parlamentària ja han demostrat que ni reduiran la velocitat, ni es faran enrere
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada