dijous, 20 d’agost del 2015

alfred bosch

Després de quatre anys com a diputat d’ERC al Congrés -amb intervencions que van arribar a costar-li l’expulsió de l’hemicicle-, Alfred Bosch afronta la seva primera legislatura com a líder del partit a l’Ajuntament de Barcelona. Veí de Ciutat Vella (54 anys), va votar  a la investidura d’Ada Colau com a alcaldessa, però es mostra contrari a entrar al govern. Assegura que vol una Barcelona “més justa”, capital d’una Catalunya independent i “lliure de Borbons”.
Com valora els gairebé dos mesos de Colau al govern?
Som on érem. Estem en el període de gràcia dels 100 dies. Hi ha coses que no s’han fet bé. Pel que fa als gestos no discreparíem excessivament, però d’accions se n’han fet poques. Compartim la retirada del bust, la proposta d’abaixar els salaris o que l’alcaldessa vagi en metro. La moratòria hotelera, no.
La retirada del bust va tapar el ple sobre pobresa i turisme que vostès mateixos van promoure.
Sí, una mica. No sé si va ser un error fer-ho aquell dia. La decisió no ens va sorprendre perquè ja n’havíem parlat i hi estàvem totalment d’acord. En tot cas, podem tenir l’orgull de dir que el primer ple que s’ha celebrat aquest mandat ha sigut sobre pobresa. No és tan important anunciar les coses com fer-les.
El govern espanyol ha exigit que es posi una efígie del monarca. Què ha de fer Barcelona respecte a la simbologia monàrquica?
Nosaltres farem una proposta per desborbonitzar Barcelona. Amb els temes sobre monarquia trobem un alt consens amb el govern.
Com es desborbonitza la ciutat?
Volem eliminar els carrers i espais amb noms borbònics de Barcelona, com la plaça Joan Carles I o l’avinguda Maria Cristina. Els Borbons rarament han estat a favor dels drets democràtics, no tenim per què tenir-los als carrers de Barcelona. Això ho plantejarem en comissió i, si hi ha prou majoria, serà aprovat.
El govern hi està a favor?
Ho descobrirem quan votin. De la mateixa manera que vam parlar del bust, d’això també n’hem parlat. Compartim conviccions republicanes amb Barcelona en Comú.
Es votarà a la pròxima comissió?
Tan aviat com sigui possible. Volem una Barcelona lliure de Borbons. Si el PP ens demana que restituïm el bust, nosaltres tindrem el plaer de donar-los-en dues tasses.
¿La foto de Colau amb Bosch i Collboni que es va fer pel ple de pobresa i turisme serà recurrent durant el mandat?
També ens en vam fer una amb Jaume Collboni (PSC) i Joaquim Forn (CiU). Hi ha fotos que es repetiran en tots els sentits imaginables. Volem agafar la mà de Barcelona en Comú, però també de CiU o de la CUP. El nostre paper és la força que dóna joc, que està al mig del tauler.
Aquesta setmana Iceta va mostrar-se a favor d’un govern Barcelona en Comú - ERC - PSC. Què n’opina?
Que Iceta es pronunciï sobre el seu partit no hi tinc res a dir. Ara, que exerceixi de secretari general d’ERC... Continuem en la fase de no entrar al govern, però de donar-li un vot de confiança amb el sía la investidura de l’alcaldessa.
¿Els resultats del 27-S poden influir perquè ERC entri al govern?
Poden influir perquè Catalunya sigui independent. Si el país va endavant i arrasa la llista de Junts pel Sí, Barcelona no es podrà quedar enrere. Demanarem a Colau que se sumi clarament al procés.
Això què vol dir?
Ja ho veurem com ho acomodem a Barcelona. La ciutat no pot quedar al marge del procés.
Colau diu que serà l’amfitriona de la manifestació de la Diada, però que la seva presència ja es veurà com es concreta. Què farà ERC per convèncer-la?
ERC ha d’assegurar que la màxima representant de la ciutat hi sigui. Ara bé, la decisió és d’ella. No sóc el seu portaveu. Jo vull que hi sigui. Trias hi va anar l’any passat.
Com van les negociacions perquè Barcelona formi part de l’AMI?
El que nosaltres tenim clar és que Barcelona ha de ser-hi. Ara estem parlant sobre quina és la millor manera.
Hi formarà part abans del 27-S?
Encara no tenim data.
En la negociació del cartipàs, vostès també demanaven la rebaixa dels sous dels gerents. Què n’opina que Jordi Martí cobri més que l’alcaldessa?
Entenc que s’hauria de corregir. Un alcalde té la responsabilitat més gran, per tant, el seu salari ha de ser el de referència. És un principi que entén tothom. El que no s’entén és que un tècnic subaltern, que ha sigut nomenat a dit, cobri el doble que un càrrec electe.
La polèmica de l’estiu passat va ser la Barceloneta. La d’aquest, els urinaris. Què n’opina?
Els plans pilots serveixen per a això, per detectar errors. Dit això, la filosofia d’orinar a l’aire lliure en una ciutat em produeix incomoditat mental. El remei contra el problema que pateix Ciutat Vella ha de ser això, un remei. No ha de generar més dubtes. I aquesta prova els genera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada