dijous, 20 d’agost del 2015

la botiga de Sert

Obres aturades. L’Ajuntament de Barcelona vol revisar el projecte de reforma que, des de principis d’agost, està modificant l’estructura interna de l’antiga galeria d’art Joan Prats, a la rambla Catalunya, que havia sigut dissenyada per Josep Lluís Sert en una línia molt similar a la que va utilitzar a la Fundació Miró. Diumenge l’ARA denunciava que les obres que s’hi estaven fent per obrir-hi una botiga de la firma nord-americana Nautica posaven en risc aquest llegat i que, de fet, ja havien picat el sostre, el terra i algun envà de l’establiment. Ahir el consistori va inspeccionar les tasques que s’hi estan fent i va optar per dictar una suspensió temporal de les obres a l’espera de fer un informe patrimonial que avali l’actuació.
Un cop fet aquest estudi, però, la previsió és que les obres continuïn sense canvis, perquè l’Ajuntament ha “verificat” que s’ajusten al nivell de protecció de l’establiment, segons relataven ahir fonts municipals. Una protecció que no té en compte l’interior dissenyat per Sert. Aquest establiment està subjecte a la moratòria de llicències que el consistori va dictar per a 389 comerços emblemàtics, però el 27 de juliol el districte de l’Eixample va acceptar el comunicat diferit d’obres per a aquest espai entenent que eren actuacions menors. Segons el catàleg d’establiments comercials protegits -pendent encara d’aprovació defintiva-, l’espai té un nivell de protecció E2, que implica una conservació parcial. El que s’ha de preservar és la façana i les portes d’uns armaris que formaven part de l’antiga barreteria Prats, que més tard es convertiria en la galeria d’art. Res, doncs, de l’obra de Sert.
Fa només un any, però, quan la dissenyadora Isabel de Pedro va obrir una botiga en aquests baixos assegura que tenia limitacions molt més exigents i que tot l’interior s’havia de respectar, que era intocable. I, de fet, el consistori va garantir en el moment d’aquesta obertura a l’Associació d’Establiments Emblemàtics de la ciutat que el conjunt de la botiga, que està en una finca catalogada -la modernista casa Dolors Calm-, estaria blindat.
Ahir al migdia, a peu d’obra i just en el moment en què van rebre la trucada que els anunciava la suspensió d’obres, els dos arquitectes encarregats de la reforma -Xavier i Emil Palou- defensaven que el que fa la reforma és “reinventar” el que havia projectat Sert, “sent el màxim respectuosos possibles” i amb l’objectiu d’actualitzar les instal·lacions. Això es tradueix, per exemple, en el fet d’haver picat el fals sostre de l’antiga galeria per millorar la instal·lació elèctrica i la ignifugació de l’establiment; tirat a terra dos envans que donaven a l’espai la seva característica forma i que ara “no s’adiuen als seus nous usos comercials”, i aixecat l’antic terra de moqueta que caracteritzava la galeria d’art i que se substituirà per parquet.
Els arquitectes defensen que han mantingut l’essència de Sert en la forma de les parets principals i, sobretot, en el lluernari del final de la botiga, que és l’element que més recorda a la Fundació Miró. Asseguren que les obres eren necessàries per actualitzar la instal·lació i que s’ajustés a les normes de seguretat.
Es mantenen els caires rodons i la previsió és reinstal·lar un fals sostre similar al que hi havia i que el sòcol continuï sent encastat per mantenir l’efecte d’amplitud de l’espai, que patirà canvis estructurals notoris com la supressió dels envans. L’efecte laberíntic de la galeria passarà a la història.
El problema, segons reitera el secretari de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, Josep Maria Roig, és que el catàleg de comerços singulars es va fer “malament” i n’han quedat fora elements com aquest interior amb el segell de Sert.
La previsió de Nautica és obrir aquesta botiga a la rambla de Catalunya número 54 al setembre, pels volts de la Mercè (24 de setembre), tot i que ara les obres hauran d’estar aturades fins que Patrimoni doni el vistiplau perquè es puguin reprendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada