dissabte, 18 de juliol del 2015

Carec

El consell assessor de la Generalitat en economia ha decidit “tancar una etapa”, en paraules del seu president, Salvador Alemany. Després de quatre anys i mig d’existència, i després de publicar 19 informes en què ha radiografiat tots els aspectes de l’economia catalana, el Consell per a la Reactivació Econòmica se situa en un segon pla a l’espera de saber què passa a les eleccions que en principi se celebraran el 27 de setembre. Per simbolitzar aquest final d’etapa, el Carec va presentar ahir les seves obres completes : un llibre de prop de 600 pàgines que inclou tots els informes que s’han redactat.
El naixement del Carec (igual que el d’altres consells assessors) va ser un projecte que Artur Mas va impulsar tan aviat com va accedir a la presidència de la Generalitat, a finals del 2010. “Aquests consells assessors són un exemple de maduresa i modernitat”, va assegurar ahir. De totes maneres, el Carec ha tingut un problema des del principi: l’escàs poder legislatiu de la Generalitat en economia ha impedit que s’apliquin la immensa majoria de les seves propostes.
Durant la presentació del llibre, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell (del qual tampoc se sap si seguirà després de les pròximes eleccions), va afirmar que la Generalitat sí que ha escoltat i aplicat alguna de les mesures proposades pel Carec. “Els ho dic als membres del Carec per si necessiten saber-ho”, va dir a la vintena de membres que integren el consell.
Per aquest comentari es va entendre que en algun moment al Carec hi pot haver hagut un cert desencís. En els quatre anys i mig d’existència, el consell ha celebrat 82 trobades (una cada dues setmanes, excloent-ne els períodes de vacances) i formar-ne part no ha tingut cap remuneració. “En els deu primers documents hi havia 300 mesures recomanades -va recordar Mas-Colell-. A partir d’aquí vaig deixar de comptar”, va ironitzar.
Al principi el Carec va arrencar amb molta força i, en només dos anys, va publicar quinze informes sobre qüestions de tota mena: fiscalitat, reforma laboral, finançament empresarial, política energètica i recerca, entre d’altres. Passat aquest temps, tal com va explicar l’ARA el desembre del 2013, el Carec va optar per rebaixar l’activitat perquè, principalment, ja s’havia analitzat la majoria de qüestions possibles. En l’últim any i mig la producció d’informes ha baixat en picat i només se n’han publicat quatre.
Què passarà a partir d’ara? “No estem cansats”, va proclamar Salvador Alemany, que va deixar entreveure les seves ganes de continuar. “Estem al costat del país per al que calgui”, va dir, abans de donar “gràcies per l’oportunitat”.
El mateix Alemany va rememorar els equilibris que algun cop es van haver de fer per escriure un dels informes del Carec que satisfessin tots els seus integrants, ja que de vegades va caldre “pactar el temps verbal, els punts i les comes”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada