dijous, 23 de juliol del 2015

orenetes

Orenetes, grues, mosquiters o puputs. Desenes d'ocells van i Venen constantment, seguint l'instint Que els Porta a migrar, en pelota ONU celestial Que es repeteix Cada ninguna. Ara ONU projecte europeu de Ciencia Ciudadana, batejat com un EuroBirdPortal, permet OBSERVAR des de qualsevol ordinador els moviments Que ventilador. Gràcies a la seva Experiencia en aquest camp, de han decidit que l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) en sigui coordinador.
L'ARA ha entrevistat Gabriel Gargallo, l'encarregat d'aquest engranatge, Que inclou els 30 milions de dades Que anualment aporten desinteressadament 100.000 ornitòlegs Voluntaris de tot Europa. Gargallo va a Presentar una principis de juny el projecte a la Comissió Europea amb l'objectiu d'aconseguir Finançament comunitari por afinar encara més el mecanisme, després Que Suïssa Hagi aportat els comensales por posar en marxa la idea. L'Eina interactiva "permet veure en Acció els ocells, com si migressin", EXPLICA, i quan estigui funcionant un ejem- Rendiment -ara hi ha dades d'una vintena d'Espècies, però abans Que acabi l'any n'hi Haura d'una cinquantena- qualsevol persona podra fer aletas unos 1,5 milions de comparacions, Ates Que El portal cuotas Incorpora Finestres i mostra la distribució de Cada especie setmana una setmana, en funció també de les temperaturas o les Pluges.
La idea original del projecte parteix de l'Ornitho.cat, eina Una pensada per l'ICO por compartir les observacions d'aus, UN MECANISMO Que també utilitzen Francia, Italia, Suiza El, Alemania o Polònia, dels diferentes però Mecanismes Que s ' utilitzaven en altres països. "Vam Pensar Que es podrien Mostrar les Dades no Només PAIS SINO un País de la ONU com tot", rememora Gargallo, Que gràcies al seu esforç ha aconseguit posar en marxa ONU Sistema Que Recull les migracions Que s'han produit Entre els anys 2010 i 2014 . A Europa ja existien Atles de la distribució de les aus amb informació completa muda, dels sobretot periodes de cria, però no Sobre tot l'any. L'ornitologia, però, Es Una disciplina Que Guanya adeptes i el volum de les dades Que aporten els Voluntaris creix una ONU ritme del 20% anual, Explica Gargallo. És massa d'hora perquè el portal serveixi per veure si el canvi climàtic està provocant alteracions en l'avifauna, el Conjunt d'Espècies d'aus Que habiten Una Determinada Regió, ja Que Nombres hi ha dels Informació últims anys cinc, Pero si Que es olla OBSERVAR, por exemple, Que les Temperaturas ventilador Que Una especie Nordica com l'Ocell SEDOS es quedi al centro d'Europa o en canvi Baixi aletas a Catalunya, en es veure'l "rar extremadament".
Gargallo Es Un apassionat de les aus i ningún momento casquillo perd por Disfrutar-les. Mentre parla al Parc de la Ciutadella de Barcelona té temps d'APRECIAR El cant d'un tallarol, i Aixi constar fa ho. Curiosament, és per l'Oïda Que Moltes vegades es Detecta la Presència d'Ocell un, diu, perquè veure'ls és més Difícil i en canvi els refilets se senten Només Que es pari Una mica de l'Orella. De fet, defensa del la del que ciència ciutadana és perfecta, perquè, més enllà de l'elevat nivell Que tenen els ornitòlegs Voluntaris, la xarxa Que conformen fa Que qualsevol error sigui esmenat en menys de 48 hores. De fet, els errores són menys de l'1% de les dades introduïdes, assegura.
Por Què aficionar-se als ocells i hay un animal altres Que a priori semblarien més Pròxims? Claríssim Gargallo ho té, i Respon Que Es Fácil muda Disfrutar-los perquè, si ens hi Fixem, n'hi ha sempre, una hora qualsevol, en qualsevol Epoca de l'any i en qualsevol indret. A més, para comprobar si Ja Han Arribat o marxat en les Seves rutes migratòries és "excitante", diu. Quan Potser Gustavo Adolfo Bécquer va escriure ONU dels seus Poemes més famosos sin disposava d'aquesta eina però, gracies a ella, ara tothom podra saber si realment les Orenetes tornaran o no.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada