dimarts, 28 de juliol del 2015

el teu mobil

A finals de març l’empresa de preservatius Durex va anunciar el llançament d’una aplicació revolucionària per millorar la vida sexual dels usuaris. “Vam convidar diverses parelles a descobrir com el seu smartphone podia fer del sexe una cosa increïble”, deia el vídeo de presentació de l’empresa. Així, un grup de parelles va assistir, amb impaciència, a la demostració d’aquesta misteriosa aplicació. “¿Esteu preparats per veure la tecnologia que canviarà la vostra vida sexual?”, preguntaven a les parelles, que arrencaven a riure amb el secret de Durex. “La millor resposta és sempre la més senzilla: el botó d’off”.
El botó d’off que proporciona aquesta aplicació -Durex Connect- sincronitza el teu mòbil amb el de la parella, i l’inhabilita fins que es torni a prémer el botó d’encesa. “Heu desconnectat 15 minuts. ¿Una mica més la pròxima vegada?”, pregunta l’apli en acabar. Baixar-se una aplicació per intentar allunyar-te del mòbil ja no és contradictori. La de Durex és només una de les moltes aplicacions que aquest any han sorgit, precisament, per fer undetox tecnològic. L’expert en tecnologia Michael Rundle ja ho va vaticinar a principis d’any, després d’assistir a la convenció sobre noves tecnologies CES 2015 a Las Vegas, de la qual va treure una conclusió clara: “La tendència número u aquest any en tecnologia podria ben bé ser... aprendre a viure sense”.
Fes créixer un arbre
Forest: Stay Focused és una aplicació que et recompensa per l’estona que no fas servir el mòbil. Així, mentre mantens les mans allunyades de la pantalla, l’aplicació va fent créixer una llavor. Com més trigues a fer servir l’ smartphone, més creix la llavor, fins a convertir-se en un arbre. Si has resistit, al final del dia podràs contemplar el bosc que has creat gràcies a la teva concentració.
Posa’t un límit
Moment és una aplicació per trackejar l’ús que tu i la teva família feu del mòbil. La part més atractiva és que et permet posar-te límits, i t’avisa quan estàs a punt d’arribar-hi. Així, pots seleccionar quin vols que sigui el teu màxim d’hores davant la pantalla al mòbil i, com a mesura més dràstica, permetre que el mòbil s’apagui quan hagis esgotat aquest temps.
Filtra el que et distreu
Per un determinat període, Offtime bloqueja trucades, missatges i notificacions, i restringeix l’accés a aplicacions que et poden distreure. L’avantatge és que et deixa seleccionar els contactes que sí que poden passar el filtre, per si hi hagués alguna urgència. Offtime també et permet enviar respostes preconfigurades quan estiguis desconnectat i t’ofereix estadístiques de l’ús que fas del mòbil.
Controla l’estrès
Els impulsors de meQuilibrium van desenvolupar aquesta aplicació per fer una gestió mòbil de l’estrès pensant que les empreses la podrien distribuir entre els seus treballadors. Els empleats instal·len el paquet al mòbil i, després d’un test, l’apli els crea un pla d’acció que explica on es fa notar més el seu estrès (ment, cos, entorn...) i què han de fer per no sentir-se atabalats.
Supera l’addicció
FaceUp és una aplicació catalana que, a través d’un test, et diu el teu nivell d’addicció al mòbil i t’ajuda a superar-la mitjançant un seguit de reptes. També monitoritza la teva activitat i et proporciona dades curioses com ara la probabilitat que tallis la relació amb la parella per culpa de la teva addició. Proposa també un joc per als sopars entre amics: el primer que agafi el mòbil, paga el compte.
Oblida’t del mòbil
No és una aplicació, però el seu objectiu és que desconnectis del món tecnològic i connectis amb el món real. El NoPhone és un mòbil que no funciona: bàsicament, es un tros de plàstic que no serveix per a res: l’’ off definitiu”. Va començar com una crítica irònica a l’addicció a les tecnologies, fins que els seus impulsors van començar a rebre centenars de comandes.
Qui desconnecta més?
L’atractiu de Pause és que et permet competir amb els teus amics de Facebook per veure qui és capaç d’estar allunyat del mòbil durant més temps. Els seus desenvolupadors la descriuen com una apli dissenyada “per ajudar-nos a reconnectar amb la vida real” i a “reduir la dependència dels mèdia, de manera que ens allibera” per fer més activitats fora del món digital.
Relaxa’t diàriament
Per ajudar l’usuari a desconnectar, Centered recomana rutines diàries de relaxació, que inclouen petites caminades, meditació i presa de consciència del propi cos, un mètode per alliberar els músculs de les petites tensions que s’hi acumulen dia a dia. Com a plus, aquesta aplicació per a iPhone fins i tot et suggereix les hores que hi pots dedicar, d’acord amb els forats lliures que tens a l’iCalendar.
Recupera el vell mòbil
¿Alguna vegada has volgut tornar a tenir un mòbil com els d’abans, que no rebés whatsappsni correus electrònics? Aquesta és la proposta de Digital Detach, una aplicació que ho bloqueja tot excepte les trucades i els SMS. “Aprofita per llegir un llibre o per quedar amb els amics (assumint que encara en tinguis, a aquestes altures)”, deixen anar els creadors d’aquesta aplicació mòbil.
Busca’t una vida
Get a Life (“busca’t una vida”). Aquest és el nom de l’aplicació que enregistra quantes hores del dia has dedicat a cada aplicació del mòbil: Facebook, Twitter, Instagram, Chrome, Angry Birds... A més de mostrar-te aquests percentatges d’ús, et proposa activitats per fer lluny de la pantalla del mòbil. També permet fer un seguiment del mòbil dels teus fills, amb informes periòdics per correu.
Medita amb una guia
Calmar la ment, aprendre a meditar i dormir millor. Aquest és l’objectiu de Calm, una aplicació per a iOS i Android que proporciona a l’usuari una guia per aprendre a meditar (en anglès). Amb indicacions senzilles i sons relaxants de fons, Calm guia l’usuari a través de la respiració i la postura corporal. L’apli et permet triar la durada de les sessions o planificar un complet programa de 21 dies.
Adéu a l’ordinador
Anti-Social és una aplicació que també funciona a l’ordinador, de manera que facilita una desintoxicació digital total. A diferència de la resta d’aplis, Anti-Social es presenta com una mesura per evitar les distraccions i augmentar la productivitat. Bloqueja les pàgines que seleccionis -com ara Facebook o Twitter- i et permet triar el temps que te’n vols mantenir completament allunyat.
El botó definitiu
The Big Red Stop és una apli que es va llançar al Regne Unit el Dia Nacional de la Desconnexió (28 de juny) per ajudar els usuaris a fer un detox tecnològic. Simplement prement un botó vermell, el telèfon bloqueja totes les comunicacions, i envia un missatge als contactes en què els avisa que t’estàs prenent un respir. “El nostre objectiu és que gaudiu més del moment”, diuen els seus desenvolupadors.
Desperta’t amb energia
Sleep Cycle Alarm Clock és una aplicació que, mitjançant els sensors del mòbil, analitza els teus moviments mentre dorms. D’aquesta manera determina el teu cicle de son... i fa sonar el despertador en la fase de son més lleuger, perquè l’endemà et llevis descansat i amb energia. També registra la qualitat del teu son en funció de si has sopat massa, has begut cafè, has fet exercici o estàs malalt.
Redueix l’ansietat
Aquesta aplicació és només per a casos d’estrès molt severs. De fet, PE Coach va ser creat en un principi per tractar la síndrome posttraumàtica dels veterans de guerra als Estats Units. Ara s’ha convertit en una eina útil per a aquells que vagin a teràpia per superar l’estrès. Proposa que la persona hi gravi els sentiments i les afliccions, i els enviï al terapeuta perquè els analitzi i així reduir l’ansietat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada