diumenge, 7 de juny del 2015

aplicacions financeres

La digitalització, com a tal, ja fa molt de temps que va arribar a la banca. Qualsevol entitat té caixers, aplicacions mòbils o web per operar. Però ara hi ha un nou negoci, les aplicacions nascudes per aconseguir un nínxol de mercat fora del circuit bancari, anomenades fintech. Unes plataformes que permeten el finançament, la captació de fons o el canvi de divises, per exemple. Un corrent que el Banc Central Europeu (BCE) ha detectat i que considera que és un “desafiament” per a les entitats tradicionals.
Ho va dir ahir a Sitges el vicepresident del Banc Central Europeu, Vítor Constâncio, en la seva intervenció. Sistemes de pagament com PayPal i altres aplicacions d’aquest tipus com el crowfunding i crowlending es continuaran desenvolupant. És cert, segons va dir Vítor Constâncio, que darrere de totes les aplicacions sempre hi ha un compte bancari, i, per tant, no hi ha una substitució total de la banca tradicional. “No és un problema existencial per als bancs”, va dir, però va reconèixer que aquestes aplicacions poden fer forat i va animar les entitats a “jugar bé les seves cartes”, ja que sí que és un desafiament.
Una altra cosa, segons Constâncio, són les substitucions de moneda, com el cas dels bitcoins, per exemple, que si arribés a ser rellevant potser exigiria una regulació de l’autoritat monetària, segons va dir. També s’hi va referir el governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, que va reconèixer que és un tema que “preocupa a tots els supervisors”. “Som conscients que es tracta d’un assumpte nou, enorme i difícil -va indicar el governador del Banc d’Espanya-. Som conscients que hi ha un problema”.
De fet, aquestes aplicacions i plataformes digitals tenen cada cop més importància, fins al punt que s’ha creat fa poc la primera associació, Fintech, en què participen companyies com Arboribus, Kantox, Comunitae, Deudae, Loan Book i Finanzarel, i que tenen el suport del despatx d’advocats Roca Junyent i, fins i tot, el del BBVA: el president d’aquesta entitat, Francisco González, ja ha alertat que “la revolució digital està tocant tots els àmbits, incloent-hi la banca”. En una conferència a l’últim Mobile World Congress, González ja va demanar als governs una regulació del món digital perquè és una cosa que no es pot aturar i, si no es regula, podria ser “el Far West” en els pròxims anys.
En unes jornades del Cercle d’Economia marcades per la política, la presència del vicepresident del Banc Central Europeu era un dels punts del programa econòmic més esperats. Però no va poder defugir la política. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que feia de moderador, li va formular les preguntes del públic. Ho va fer en anglès, menys una: la que preguntava sobre el paper que tindria el BCE en cas d’una Catalunya independent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada