dimarts, 16 de juny del 2015

el g-7 i Ucrania

Occident no vol transigir en el conflicte a Ucraïna i la pressió cap a Rússia va augmentar ahir amb les paraules del president dels Estats Units, Barack Obama, i dels líders europeus que es van reunir en la cimera del G-7 que té lloc al luxós castell d’Elmau, als peus dels Alps bavaresos.
Obama va assenyalar sense embuts que el G-7 ha de plantar cara amb unitat a l’“agressió russa a Ucraïna”. Les sancions contra Moscou han de mantenir-se, segons van declarar a l’uníson Washington i Berlín, fins que Rússia compleixi l’acord de pau signat a Minsk i respecti la plena sobirania d’Ucraïna. En això estan plenament d’acord Barack Obama i la cancellera Angela Merkel, amfitriona de la cimera que conclourà avui al sud d’Alemanya.
Un retorn de Rússia al grup del G-7 -per convertir-se de nou en el G-8- no és ara per ara possible, segons va insistir la cap del govern alemany. “Hi ha una barrera que difícilment es pot superar”, va analitzar Merkel, mentre destacava que tots els estats membres del G-7 (Alemanya, els Estats Units, França, la Gran Bretanya, el Canadà, el Japó i Itàlia) subratllen la importància de compartir valors conjunts.
El primer ministre britànic, David Cameron, pel que fa al tema de les sancions a Rússia, va concloure: “Hem d’estar segurs que Europa es manté unida”. Unida i ferma. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va descartar ahir una rebaixa de les represàlies en vigor contra Rússia. “Si algú vol començar un debat sobre canvis en el règim de sancions, llavors seria sobre l’enduriment de les sancions”, va remarcar Tusk just abans de l’inici de la cimera del G-7.
Des del 2014 els països més industrialitzats es tornen a reunir en el format de G-7, ja que la Rússia de Vladímir Putin va quedar fora del grup del G-8 després de l’annexió unilateral de la península ucraïnesa de Crimea. “El nostre grup no és només un grup d’interessos polítics i econòmics sinó, per davant de tot, una comunitat de valors”, va raonar el polonès Tusk alhora que afegia que Rússia no pot ser convidada “mentre es comporti de manera tan agressiva davant Ucraïna i altres països”.
Va ser simbòlica la manera com Merkel i Obama es van posar d’acord per mostrar la seva mà de ferro a Rússia i obligar Putin a cedir. La cancellera alemanya i el president nord-americà van passar revista a diferents assumptes en una cimera bilateral, just abans de l’inici del G-7 en què van posar de relleu la seva bona relació.
“Els Estats Units són un soci fonamental i cooperem estretament perquè ho necessitem per interessos mutus, perquè ho volem i perquè compartim valors comuns”, va apuntar Merkel, que en absolut va voler posar sobre la taula l’escàndol d’espionatges: “Tot i algunes diferències d’opinió que avui tenim, els Estats Units són els nostres amics i els nostres socis”.
En les últimes setmanes s’ha sabut que l’Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA) va enredar els serveis secrets alemanys per a l’exterior (BND) per aconseguir una llista amb termes de recerques i dades amb què han sigut espiats socis europeus i empreses. Res agradable per a la cancellera, que, anteriorment, quan es va descobrir que la NSA havia punxat fins i tot el seu telèfon mòbil, va pregonar decidida que era inconcebible “espiar-se entre amics”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada