dimarts, 30 de juny del 2015

la nit mes curta

La nit del 23 de juny és una nit de festa. Els carrers i les places de la ciutat s’omplen de veïns, familiars i amics que passen una de les nits més màgiques -i normalment més caloroses- de l’any: la nit de Sant Joan. Després del sopar, la coca i el ball, no hi poden faltar els petards i els focs d’artifici que omplen els carrers de la ciutat de llum i soroll.
Els perills d’aquests artefactes, però, s’han de tenir sempre presents a l’hora de poder encendre’ls. Per això, l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb els Bombers de la ciutat, posa a l’abast dels ciutadans una sèrie de consells per poder passar una revetlla amb diversió però sobretot amb seguretat.
Els articles pirotècnics de tot tipus s’han de comprar tan sols en els establiments autoritzats perquè són els únics on es fa un control dels seus productes perquè no se’n venguin de defectuosos. A més, és important seguir els criteris d’edat recomanada de cada petard, i que aquells petards que els nens sí que poden tirar siguin amb la supervisió d’un adult.
Durant la revetlla, s’han de tenir en compte diversos aspectes sobre la col·locació i manera d’encendre els petards i focs d’artifici: no posar els petards prop de la cara o del cos, no llançar coets agafats directament de la mà, no tirar coets amb la canya trencada, fixar bé les rodes d’artifici per evitar que cremin incontroladament, no tirar cap petard cap a una direcció on hi hagi alguna altra persona, no tirar focs d’artifici en una zona que estigui prop de líquids inflamables o altres productes que puguin explotar (com per exemple, d’una gasolinera), etc.
Un dels trucs per evitar prendre riscos de cremades per les espurnes és tirar els focs artificials col·locant-se al cantó d’on ve el vent respecte al coet; d’aquesta manera el vent envia les espurnes cap a la direcció oposada on és la persona que encén el coet.
Alguns dels accidents amb els petards es produeixen per dues situacions totalment evitables: l’una, guardar-se algun article pirotècnic a la butxaca, perquè podria encendre’s i explotar; l’altra, col·locar un petard dins d’una ampolla, totxana o qualsevol altre objecte, perquè quan el petard explota, trossos de l’objecte o del petard surten disparats incontroladament i poden anar a parar a qualsevol persona que sigui a prop.
D’altra banda, en el cas que el petard o coet falli en el moment d’encendre’l, és important no tocar-lo fins al cap de com a mínim 30 minuts. Un cop passat aquest temps, s’ha de posar en remull durant tota la nit per apagar alguna possible espurna que hagi pogut quedar encesa.
Els Bombers demanen que en cap cas s’encengui un foc d’artifici o similar a 500 metres d’una zona boscosa perquè suposa un alt risc d’incendi. A més, recorden que no s’ha de llançar cap petard a l’interior d’habitatges o edificis.
Des de casa també es poden fer algunes accions de prevenció de possibles accidents. La principal és tancar finestres i balcons, per evitar que entri a casa qualsevol coet que es desviï. A més, és important treure la roba estesa de terrats i terrasses, que podrien fer encendre la roba si hi arriba una guspira, i plegar els tendals que hi pugui haver a les terrasses.
Les fogueres són una de les tradicions de Sant Joan més populars, i arreu de la ciutat se’n fan un munt, moltes d’elles organitzades per petites entitats i associacions. Amb tot, a l’hora d’encendre les fogueres és important recordar que cal que siguin a més de 15 metres de qualsevol façana d’habitatges o comerços o de qualsevol vehicle estacionat, i mai encendre’n una a sota d’una línia elèctrica o de telèfon.
En les fogueres que s’engeguen a la calçada dels carrers del mig de la ciutat, cal deixar un espai de pas perquè puguin circular els vehicles d’emergències. A més, en aquests casos cal col·locar un suport de terra o sorra sota la foguera per evitar que malmeti el paviment del carrer.
Els Bombers de Barcelona recorden també que no es pot llançar dins la foguera cap tipus de bidó, llauna, esprai o qualsevol producte inflamable perquè poden provocar explosions.
A la ciutat de Barcelona s’organitzen un munt de revetlles populars que gestionen entitats i associacions locals i veïnals. Tots els districtes compten amb un grapat d’activitats, que inclouen fogueres, sopars populars, i en alguns casos fins i tot balls i actuacions musicals en directe. Tota la llista actualitzada de fogueres autoritzades i d’activitats que s’organitzen en cada un dels 10 districtes de la ciutat es pot trobar a la web barcelona.cat/santjoan.
Abans de la festa nocturna, però, tindrà lloc el recorregut de la Flama del Canigó. La Flama sortirà del carrer d’Aristides Maillol, tocant al Camp Nou (17.30 h), baixarà fins a plaça Espanya per Riera Blanca i carretera de Sants, seguirà per la Gran Via fins a l’altura de Pelai, on girarà i recorrerà la Rambla fins al passeig de Colom; després, pujarà per la Via Laietana, passant pel carrer Sant Jaume, fins a acabar a la plaça Sant Jaume (19 h). Paral·lelament, a la mateixa plaça Sant Jaume es farà el ball de l’Àliga (18 h) amb els gegants de la ciutat, i es repartirà coca i herbes remeieres per als assistents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada