dijous, 4 de juny del 2015

Creixen un 20 % les consultes del son

Poc i malament. Així dormim els catalans. “Si els programes de televisió acaben a la una de la matinada i ens aixequem a les 6.30 o 7 del matí, això és dormir poc”, explica el pneumòleg Josep Maria Montserrat. En consultes com la seva, fa vint anys només veien un 5% de trastorns relacionats amb el son, com ara les apnees. I ara ja són un 25%. També a l’atenció primària han vist augmentar les consultes per aquestes patologies. Tot i així, només un de cada cinc malalts que pateixen apnees del son està correctament diagnosticat i es calcula que 300.000 persones a l’Estat no reben l’atenció necessària. “Les apnees del son estan infradiagnosticades i comporten un problema de salut pública”, afegeix Montserrat, que també és coordinador de la unitat multidisciplinària de patologia del son de l’Hospital Clínic.
I el problema no és només dormir poc sinó que el son no sigui reparador. “Si durant la nit dónes voltes als problemes del dia, això és dormir malament”, diu Montserrat a tall d’exemple. Fa un anys, els metges no es preocupaven del que passava dins del dormitori. “Però ara sabem que el que passa a la nit té repercussions durant el dia”, reflexiona. Dormir poc i malament provoca somnolència, mal humor i cansament durant el dia i pot afectar la conducció i provocar accidents de trànsit. L’apnea i l’insomni també poden ser un factor de risc de malalties cardiovasculars. “I també pot ser símptoma o causa de depressió”, afegeix. Les persones que treballen fent torns i els obesos també tenen més trastorns del son. “Cada cop fem menys exercici, es consumeix més alcohol i més sedants i tot això fa que s’incrementin les apnees”, diu Montserrat, que titlla els trastorns del son de “problema social greu”.
Els roncs, les apnees o l’insomni són els trastorns més coneguts però n’hi ha d’altres, com la síndrome de les cames neguitoses, que impedeix a l’afectat i a la seva parella dormir adequadament, epilèpsies que es manifesten només durant la nit o comportaments anormals durant la fase REM del son. “Hi ha persones que somien en mode agressiu i ho transmeten donant cops a la tauleta de nit, a la parella... Són malalties poc freqüents però en veiem cada cop més”, indica Montserrat.
Aquest especialista recomana que la persona que ronca, que fa parades quan respira i que té son injustificat durant el dia que li impedeix fer vida social i laboral, acudeixi a la consulta. La Societat Espanyola del Son va presentar ahir el primer tractat de Medicina del Son, una subespecialitat que requereix abordatge multidisciplinari, ja que s’hi dediquen des de l’otorinolaringòleg fins al neuròleg i l’objectiu és que els professionals que s’hi dediquen s’acreditin per exercir i incrementar així la qualitat de l’atenció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada