dimarts, 30 de juny del 2015

edreams

Els resultats de l’agència de viatges onlineeDreams Odigeo cauen en picat. Des que aquesta empresa nascuda a Barcelona va debutar a borsa el 8 d’abril de l’any passat les seves accions s’han abaratit més d’un 75%. Però el que encara ha empitjorat més en l’últim any són els números vermells. En el tancament del seu últim any fiscal, el 31 de març, eDreams va multiplicar per més de vuit les seves pèrdues fins a superar els 181 milions, respecte els més de 21 milions en pèrdues que havia tingut en l’exercici previ.
Aquesta agència de viatges online -amb seu fiscal a Luxemburg- va fer públics ahir uns resultats anuals que constitueixen un capítol més en les successives crisis que encadena la companyia fundada el 1999. Després de la sortida a borsa, l’anunci d’IAG (Iberia i British Airways) que retirava els seus bitllets de la plataforma va caure com una galleda d’aigua freda als inversors, i les accions d’eDreams van caure tant que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va haver de suspendre’n la cotització cautelarment.
Després d’aquest capítol, el fundador i exconseller delegat d’eDreams, Javier Pérez-Tenessa, va ser apartat de tots els càrrecs executius el febrer d’aquest any. A la marxa de Tenessa s’hi va sumar ahir la de Mauricio Luís Prieto, cofundador de l’agència online, membre del consell d’administració i responsable de desenvolupament corporatiu d’eDreams, que va anunciar la seva dimissió. Només en la jornada d’ahir les accions d’eDreams van patir una caiguda del 12% i van tancar amb un preu de 2,75 euros per títol, lluny dels 10,25 amb què va debutar als parquets.
Amb més de 181 milions en pèrdues, i amb un 1% menys de reserves que en l’últim any, eDreams va insistir ahir a remarcar que el 2014 la companyia va aconseguir un marge sobre ingressos de 436 milions d’euros, és a dir un 1% més que l’any anterior. Per això, el director financer d’eDreams, David Elizaga, va afirmar que estava “satisfet”, ja que un resultat negatiu “té merament un valor comptable” i creu que no afectarà les perspectives de la companyia, que vol arribar als 9,7 milions en reserves l’any que ve. Però l’empresa encara té un altre front obert, que és l’anunci recent de Lufthansa de carregar 16 euros per cada reserva feta a través de plataformes com eDreams. En referència a aquest canvi, Elizaga va dir que encara és massa aviat per considerar-ne l’impacte i que, en tot cas, l’aerolínia seria la més perjudicada.
El negoci d’eDreams va créixer amb molta força durant la primera dècada. Ara, però, hi ha altres companyies que ofereixen serveis similars i que creixen a un ritme comparable al dels seus inicis. És el cas de Skyscanner, que, tal com va anunciar l’ARA a l’abril, obrirà una oficina a Barcelona i hi incorporarà 50 treballadors. Actualment, Skyscanner té 9 oficines i més de 600 empleats a tot el món. El 2014 l’empresa va tenir un benefici d’explotació de 20 milions de lliures (28 milions d’euros), amb uns ingressos de 93 milions de lliures (130 milions d’euros), un 42% més que el 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada