dimarts, 26 d’abril del 2016

PRESSUPOST INCERT

Tornar al punt de partida però amb el factor temps en contra. El govern d’Ada Colau va decidir ahir, en l’últim sospir i després d’haver esgotat totes les vies negociadores, suspendre el ple extraordinari que havia convocat amb l’objectiu d’aprovar la modificació pressupostària de 275 milions d’euros que li havia de donar ales per actuar el que queda del 2016 sense la cotilla dels comptes prorrogats. L’equip de Colau va prendre aquesta decisió per evitar-se una derrota anunciada, després que divendres la CUP, que s’havia avingut a permetre l’aprovació inicial dels comptes, anunciés que, finalment, considerava que el document no era prou “rupturista” i que les respostes que el govern havia donat a les seves deu propostes de mínims eren més promeses i paraules boniques que no pas concrecions.
Després de la “sorpresa” per aquest comunicat, el govern va intentar, in extremis, una trobada dissabte amb els cupaires per acostar posicions. Estaven convençuts que hi havia marge per a l’acord. Però aquesta proposta no casa amb els ritmes de la CUP, que sotmet a l’assemblea qualsevol decisió important, i que instava Barcelona en Comú a renegociar amb calma el seu document. Vista la negativa, el govern va intentar un acostament amb Ciutadans, que amb la seva abstenció podia haver impedit que els pressupostos quedessin sense aprovar. Les dues formacions no van trobar espai per a un acord que es tanqués ahir mateix, tot i que el portaveu del govern, Gerardo Pisarello, va admetre que la formació que capitaneja Carina Mejías va posar sobre la taula una proposta de mínims -consistent a retirar la modificació pressupostària com a pack i agrupar partides socials- que el seu equip podia veure amb bons ulls però que “no és preferent”, i una de màxims, que suposava un xoc.
Davant d’aquest escenari, el govern municipal va comunicar ahir als grups que suspenia la seva intenció inicial d’aprovar ahir mateix la modificació pressupostària i va convocar la CUP a una reunió per establir, de nou, les bases del diàleg. Pisarello va valorar, després, que aquesta reunió havia tingut un resultat satisfactori -va servir, segons el tinent d’alcalde, per aclarir dubtes- i va comunicar que s’establia una taula de negociació amb els cupaires per intentar assolir un acord que, va advertir, s’hauria de tancar amb la “màxima celeritat” perquè cada setmana que passa es fa més complicat executar tot el que recull el pressupost.
El portaveu del govern no va descartar cap alternativa. Tampoc que l’acord es pogués tancar abans de divendres i, per tant, que el ple ordinari d’aquesta setmana pugui acabar donant llum verda al projecte pressupostari. Una possibilitat, però, que la cap de files de la CUP a la ciutat, María José Lecha, veu remota si s’atenen els ritmes de funcionament de la formació, ja que la mesa de ciutat, que és la que valida la decisió final, es reuneix el dijous a la nit. Lecha va admetre que la CUP se sent ara més “còmoda” que divendres perquè el govern s’ha avingut a renegociar el document i va deixar clar que, si és necessari, les reunions entre la seva formació i BComú se succeiran “nit i dia”.
El calendari de trobades, de fet, es preveu atapeït i avui mateix hi ha una nova reunió entre representants dels dos grups per abordar les deu propostes que la CUP va posar sobre la taula del govern com a condició al seu sídefinitiu als comptes. Només un vot va separar ahir l’equip de l’alcaldessa Ada Colau de l’aprovació prevista, que comptava amb el suport d’ERC i PSC.
Republicans i socialistes van insistir, al seu torn, a fer una crida a la negociació fins a l’esgotament i a remarcar que la proposta que han negociat és la d’uns “bons pressupostos” per a la ciutat. De fet, tant el líder d’ERC, Alfred Bosch, com el dels socialistes, Jaume Collboni, es van oferir a actuar com a mediadors entre el govern i la resta de grups per tancar un gran acord. “Estem tristos i estupefactes”, va lamentar Bosch, abans de reclamar un gran acord de ciutat. L’entrada al govern del PSC s’havia de materialitzar tan bon punt s’aprovés la modificació pressupostària i ahir Collboni va reiterar la voluntat d’anar “pantalla a pantalla”.
Moments abans, el representant del grup majoritari de l’oposició, Xavier Trias, havia retret a Colau, com ja ha fet en moltes ocasions, que no hagi intentat cap acostament a CiU. Trias va apuntar que l’única trucada de l’alcaldessa per parlar de pressupost l’havia rebut una hora abans del plenari i era, precisament, per anunciar-li que la sessió quedava desconvocada. “Governar en minoria exigeix diàleg”, li va recriminar ell, que el mandat passat, quan governava amb 14 regidors, va haver de suar cadascun dels grans acords de govern. Trias acusa l’equip de Colau de creure’s la CUP. Un punt que -com si establís un paral·lelisme amb el que passa al Parlament-, va dir, “sempre t’acaba portant a situacions límit”.
El PP vol desbancar Colau
En una línia similar, la cara visible del grup de Ciutadans, Carina Mejías, va instar el govern a triar entre “la centralitat i el diàleg de Ciutadans” o la CUP, que és, va dir, “antisistema”. Mejías també va lamentar que el govern municipal no havia donat cap resposta al seu pla alternatiu per aprovar una nova modificació pressupostària. El més contundent en la seva crítica, però va ser el PP, que està intentant teixir una alternativa política per desbancar Colau. Segons va concretar ahir, Alberto Fernández Díaz té previst adreçar una carta als líders dels diferents grups de l’oposició amb l’excepció de la CUP per “posar fre al desgavell que representa Colau”. “Barcelona no pot ser un ostatge de la CUP”, va sentenciar el popular, que, en la línia dels grans titulars, també va acusar l’alcaldessa d’haver permès que la ciutat es converteixi en “escenari d’un capítol de Gandia shore”, en referència a l’escena de sexe enregistrada al metro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada