dijous, 18 de febrer del 2016

eagles of deth metal

Com si es tractés d’una teràpia de grup a base de rock’n’roll, el grup Eagles of Death Metal va tornar a actuar a París dimarts a la nit, tres mesos i tres dies després del tràgic concert a la sala Bataclan, on tres terroristes jihadistes van matar 90 persones. Aquest cop el grup californià va actuar a la sala Olympia, sota mesures de seguretat extremes i molta expectació. Sobretot per l’assistència entre el públic d’espectadors que van sobreviure a la massacre del novembre i familiars dels que no ho van poder explicar.
Des de primera hora de la tarda estava prohibit estacionar als carrers del voltant de l’Olympia, molt a prop de l’Òpera de París, una zona molt turística. Els vianants tampoc hi podien transitar a excepció dels que assistien al concert, que havien de passar diversos controls de seguretat: un primer per entrar al perímetre de seguretat al voltant de la sala, i un altre per accedir-hi. De fet, ahir l’Olympia es va “ santuaritzar ”, va descriure la policia de París.
Entre els assistents hi havia uns 900 supervivents del concert del 13 de novembre i les famílies de les víctimes, convidats per la productora Nous Productions. La resta d’entrades es van posar a la venda al gener. Al concert també hi havia una trentena de psiquiatres i psicòlegs per acompanyar els que ho necessitessin. “Aquest concert no els solucionarà el trauma”, advertia la psicòloga i directora de l’associació Paris Aide aux Victimes, Carole Damiani. Segons Damiani, alguns supervivents tenien la il·lusió que retrobarien la mateixa persona que tenien al costat al novembre, cosa “quasi impossible” per a la psicòloga. Un altre fet revelador: una de les qüestions més formulades a l’equip mèdic va ser saber on es eren les sortides de socors ahir a l’Olympia.
Un llarg i sentit aplaudiment va rebre els membres d’Eagles of Death Metals a l’escenari -que durant l’aclamació no van obrir boca, però sí que van donar moltes mostres d’afecte- mentre de fons sonava Il est cinq heures, Paris s’éveille de Jacques Dutronc. “París es desperta”, diu la cançó, una picada d’ullet als que van sobreviure a l’atac al Bataclan i que, en certa manera, dimarts tancaven un cicle veient acabar el concert que el grup va començar el 13 de novembre.
“És el primer concert de la resta de la meva vida”, deia una de les supervivents acompanyada de dues amigues. Les tres eren al Bataclan la nit de la massacre a París i les tres van voler assistir a l’Olympia. “És un homenatge a la meva filla i al seu company”, comentava una mare que també va assistir al concert “per fer reviure” la seva filla morta el 13-N. Altres, però, com l’Axel, no ho tenien tan clar: “He vingut a París per donar-me la possibilitat d’anar-hi... Però ja ho veurem”, comentava abans del concert aquest jove de Nantes. De fet, “l’essencial és que els supervivents no es forcin a anar-hi, tenen el dret de no fer-ho”, valora la psicòloga Damiani, alhora que confessa que “és aviat i hi ha el risc de recaure en el trauma”, una recaiguda “dolorosa” per a alguns dels supervivents.
Nos Amis Tour
I only want you va ser la primera cançó que va entonar el cantant del grup, Jesse Hughes, poc després de les nou de la nit. “Dediquem un moment a recordar i tornarem a cantar després”, va etzibar a mitja cançó Josh Homme, deixant de tocar. Durant les dues hores que va durar el concert, ni uns ni altres van escatimar les mostres d’afecte. “Us estimo, no sabeu fins a quin punt -va cridar Hughes al públic-, us necessitava i no m’heu defraudat”. Amb el concert de dimarts, Eagles of Death Metal reprèn la seva gira europea -després de suspendre-la l’endemà del 13 de novembre-, i que han reanomenat Nos Amis Tour (els nostres amics, en francès). Un homenatge a les víctimes que van morir en mans dels terroristes, però també als que van sobreviure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada