diumenge, 28 de febrer del 2016

l'hivern catala

A unes setmanes de la primavera, l’hivern va exhibir-se ahir amb una enfarinada que va deixar postals de neu i algunes incidències, tant de les inevitables com, sobretot, de les evitables. L’episodi més destacat de la jornada el van protagonitzar una seixantena de vehicles que, passades les set de la tarda, van quedar-se atrapats a la TV-7005 de la serra de Prades. La majoria els ocupaven famílies que havien pujat a veure la nevada i que, en tornar, van quedar-se bloquejats, ja que molts no duien cadenes. Una màquina llevaneu, juntament amb sis dotacions de Bombers, els Mossos i la Creu Roja, van acabar alliberant els vehicles. Al Masnou, Salvament Marítim va haver d’auxiliar vuit persones que anaven a bord d’un veler a la deriva entre el Masnou i Montgat. A última hora de la nit el veler va poder ser remolcat a port, amb tots els tripulants en perfectes condicions, tot i la situació angoixant viscuda. Per aquests episodis, el director general de Protecció Civil, Joan Delort, va apel·lar, en declaracions a Catalunya Informació, a la “responsabilitat individual” dels ciutadans. “Nosaltres no podem ser omnipresents”, va sentenciar.
La gran notícia, deixant al marge les incidències, va ser que per fi va acabar plovent -o nevant- de forma general. L’episodi d’ahir va ser el més important pel que fa a precipitacions des del de novembre de l’any passat. La pluja va caure arreu, però sobretot a Ponent, una de les zones més assedegades i que més necessitava l’aigua per fer prosperar sembrats i cultius. Entre els registres més destacats ressalten els 64 litres de Pradell de la Teixeta, els 57 de Prades, els 51 d’Os de Balaguer, els 48 d’Alfarràs, els 43 de Mollerussa, els 40 de Balaguer, els 36 de Lleida, els 25 de Manresa, els 23 de Barcelona i Sabadell, els 17 de Tarragona o els 15 litres de Girona.
La neu va fer acte de presència de bon matí a Ponent i a prop de l’Ebre en cotes inferiors a 300 metres. La nevada va emblanquinar poblacions del pla de Lleida i sobretot de l’altiplà central. Sorprenentment, a la mateixa hora, al Pirineu oriental la neu tot just agafava en cotes superiors als 1.000 metres. Els xàfecs van anar-se succeint de forma intermitent i irregular al llarg de la jornada, i la cota de neu es va situar al voltant dels 600 metres a la tarda. La nevada va afectar de forma especialment abundant l’entorn del Montsant i les muntanyes de Prades, així com el Pirineu. A més, a la tarda, l’arribada d’aire més fred en altura va afavorir xàfecs de calamarsa o calabruix en diverses localitats, entre elles Mataró, Barcelona, Igualada, Sant Hilari Sacalm, Cardona, Ivars d’Urgell o Aiguamúrcia.
Alguns dels principals gruixos de neu acumulats fins a última hora, segons el Meteocat, van ser els 30 centímetres dels Rasos de Peguera, els 29 de la Bonaigua, els 20 de Prades, els 15 d’Ulldeter, els 13 del Parc Natural dels Ports, els 8 de Rocallaura, els 7 de la Pobla de Cérvoles, els 5 d’Agramunt, els 4 de Tàrrega, els 3 d’Horta de Sant Joan, els 2 de Balaguer o el centímetre de Planoles.
Tot i que Protecció Civil manté l’alerta del pla Neucat, la borrasca s’anirà allunyant durant el dia d’avui. Així i tot, fins a mig matí encarà podrà ploure en alguns sectors a l’entorn del litoral central, la Costa Brava i l’interior de Girona o del Rosselló. La cota de neu tendirà a pujar de forma gradual cap als 800 metres de cara al migdia. El vent de gregal bufarà moderat, sobretot al litoral, i el tràngol marítim serà destacable, amb onades que podran superar els 2,5 metres d’alçària. A la tarda no es descarta algun últim xàfec entre l’Ebre i el Camp de Tarragona. Dilluns s’enfortiran els vents de tramuntana i de mestral però el cel tendirà a aclarir-se arreu. Les temperatures aniran pujant durant la setmana tot i que ni de bon tros amb la intensitat de les setmanes anteriors.
Pèrdues del 50% a l’hostaleria
El sector hoteler del Pirineu ha sortit perjudicat del temporal que ahir va afectar Catalunya. El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Ferrando, destaca que s’han anul·lat fins al 50% de les reserves que s’havien fet en hotels del Pirineu a causa de les previsions meteorològiques d’aquest cap de setmana. Ferrando destaca que hi havia hotels que havien arribat al ple de reserves per a aquests dies. Les estacions d’esquí, per contra, celebren que les nevades els garantiran la temporada fins passada Setmana Santa.
Un tornado arrenca fanals i fa caure palmeres a Sitges
La banda de precipitació que ahir va creuar el país de sud a nord va anar associada, en algun cas, a núvols de tempesta que van ser suficients per generar, fins i tot, una mànega marina davant de Sitges (Garraf). La mànega va tocar terra i va arribar fins al passeig convertida en un petit tornado que va arrencar fins a set fanals i va fer caure algunes palmeres. L’estació meteorològica d’Aiguadolç (Sitges) va registrar durant l’episodi 12 litres d’aigua per metre quadrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada