dimarts, 23 de febrer del 2016

impost al sol

La reforma elèctrica del govern espanyol ha generat, des d’un punt de vista global, centenars de recursos als tribunals, sobretot per la retallada a les renovables. I encara ara, que no s’han resolt, comencen a tramitar-se’n de nous. La culpa la té, sobretot, el decret d’autoconsum, que fixa un peatge per a les persones o empreses que, estant endollats a la xarxa, es generin la pròpia electricitat. El Tribunal Suprem ja ha admès a tràmit quatre recursos contra aquesta normativa, denominada impost al sol. Els dos últims recursos admesos són els de la Plataforma per un Nou Model Energètic, per una banda, i Cide, l’Associació de Distribuïdors d’Energia Elèctrica, per l’altra.
Se sumen als que ja havien plantejat -i que ja ha admès l’alt tribunal- l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables (APPA), la principal patronal d’energies netes de l’Estat, i Alternativa Verda i el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya, encapçalant un grup d’entitats entre les quals hi ha l’associació ecologista Greenpeace.
Els recursos contra el reial decret 900/2015, que regula l’autoconsum elèctric, parteixen de la base que la llei espanyola desincentiva aquest sistema, en contra del que disposa la normativa europea. Les associacions favorables a l’autoconsum consideren que la normativa espanyola discrimina les tecnologies d’energies renovables en favor dels combustibles fòssils, i que vulnera el principi constitucional de la llibertat d’empresa. Des d’un punt de vista europeu, sostenen que la normativa espanyola va en contra de la directiva 2009/28 de foment de les renovables, i que també vulnera la directiva 2009/72 del mercat interior de l’electricitat, perquè imposa “uns peatges discriminatoris” que s’entenen com a “mesures desproporcionades per als consumidors”.
Doble front a Espanya i a Europa
Amb el seu recurs, la Plataforma per un Nou Model Energètic, que agrupa unes 3.700 entitats i particulars, obre un doble front contra l’estat espanyol per l’autoconsum, ja que a més del recurs davant el Tribunal Suprem en té un altre presentat davant la Comissió Europea, en què argumenta que la llei espanyola posa barreres tècniques, econòmiques i administratives a l’autoconsum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada