dimarts, 22 de desembre del 2015

de la sobretaula al teatre

“Quan pensava en l’espectacle, tenia una imatge: un avi i un nét que vénen al teatre i s’ho passen bé rient junts”, explica Guillem Albà, el director de Garbuix, a l’Ateneu de 9 Barris. Aquesta és la filosofia que impregna tota la programació teatral, aquestes dates: es busquen grans públics ( ergo familiars) i espectacles de solvència contrastada (d’aquí tanta reposició). La campanya de Nadal és la millor de l’any per a les empreses teatrals, una corba que la crisi encara ha accentuat: el gener passat va ser el millor mes de l’any, amb més de 320.000 espectadors (el 13% del total), i el va seguir el desembre, amb 280.000 espectadors (11%). Encertar-la, amb obres populars i susceptibles de ser regalades, és molt important.
Nadal ha començat aquest cap de setmana amb les representacions dels Pastorets. Fins al 30 de gener se’n faran més de 240 funcions al país, que mouran 6.600 persones entre bambolines i uns 60.000 espectadors. Enguany els de Folch i Torres celebren el seu centenari, i fins i tot el Liceu els dedica el Concert de Nadal, amb la cantata de Jordi Galceran i Albert Guinovart (27 de desembre). L’irreverent versió Jisàs de Netzerit de Pau Riba amb The Mortimers fa el salt al Poliorama el dia 23. La cartellera comercial ofereix una allau de propostes per compartir en família.
CIRC El Garbuix de Guillem Albà i Alberto Feliciate és la 20a edició del Circ d’Hivern de l’Ateneu de 9 Barris. Cinc artistes de circ experts en tècniques clàssiques com trapezi, acrobàcia, perxa xinesa, teles, corda i clown han unit els seus talents en una creació que té la base en la comèdia i que busca també moments poètics i espectaculars. Segons Albà,Garbuix no pretén “explicar una història”, sinó una cosa encara més difícil: “Que sigui un joc, un divertimento per desconnectar el cervell”. També un joc ple d’enigmes és CorRoc, la proposta d’Escarlata Circus a la sala Hiroshima per als dies 25, 26 i 27: circ, art i teatre d’objectes.
La companyia de circ EIA ha tornat a Barcelona (fins al 27 de desembre a la Sala Petita del TNC) per tancar la gira de Capas, un espectacle escènic i acrobàtic que ha sigut guardonat amb premis com el Ciutat de Barcelona (2012) i el Zirkolika (2011). Capas ha recorregut dotze països europeus en cinc anys i neix de la reflexió de dos conceptes: de les capes materials i físiques i les capes que fan referència a la personalitat humana i la societat. I també de “l’hospitalitat entesa com a forma d’art”, diu l’artista Fabrizio Giannini. Acrobàcies, música en directe i dansa servits per cinc personatges humans... i un armari gegant.
El circ tradicional es podrà trobar a la carpa museu del Circ Raluy, com cada any instal·lat al Port Vell de Barcelona fins al 14 de febrer, on la família Raluy presentarà Altius, que compta amb tres números nous de barres, pallasso i malabars i equilibris. En gran format, al Palau Sant Jordi s’hi instal·larà el Cirque du Soleil amb Varekai (de l’1 al 10 de gener); i al Pavelló de Fontajau de Girona, el Gran Circ de Nadal del 25 al 28 de desembre. Serà una producció exclusiva, amb la màgia com a fil conductor, en què intervindran 46 artistes de 12 països, com ara el mag de Las Vegas Jidinis Magic, l’il·lusionista Raúl Alegría, els experts en quick-change Duo Kybalion i l’amazona Gaby Dew.
MÀGIA Un dels hits de Nadal serà precisament un mag, Josep Maria Lari, que aprofita les dates per estrenar el xou Ozom, al Teatre Condal fins al 31 de gener. És un espectacle en format cabaret on Lari es desdobla en cinc personalitats per retre homenatge a grans mags de la història. “Sempre havia fet espectacles unipersonals a partir del format de números enllaçats amb humor”, explica, però com que crear personatges se li dóna bé, ha ideat un espectacle per poder explotar la seva faceta interpretativa. Promet números de totes les mides però, per primera vegada, cap joc de cartes. El Mag Lari també participa en el tradicional concert de Sant Esteve del Palau de la Música que reuneix els Cors de l’Orfeó i que enguany es titula La màgia del Nadal. Més propostes màgiques i familiars: al Teatre Museu - El Rei de la Màgia ( El vaixell pirata, de la Capsa Màgica) i al Teatre Raval (amb obres com Màgia Júnior ).
TITELLES I OBJECTES Una de les noves apostes nadalenques més interessants és el cicleOh! Poètiques de la il·lusió. Del 27 de desembre al 10 de gener, el Mercat de les Flors obre la porta a muntatges interdisciplinaris, poètics, que juguen amb el moviment, l’objecte, la música, la paraula. Estrenes com Nàufrags, un espectacle visual amb titelles i música, de Lluís Danés, no es poden considerar familiars, però sí per a un públic ampli. En clau més convencional, també hi ha lloc per a les ombres i els titelles al Teatre Tantarantana. A l’ombra del pessebre és un espectacle que escenifica les figures del pessebre de les quals parla Joan Alavedra en el seu Poema del pessebre. La titellaire Mercè Framis està acompanyada de música i nadales de Catalunya i Veneçuela cantades per Sarina Guerra.
Altres sales posen el focus en gèneres aliens a la seva cartellera habitual. Per exemple, el Teatre Gaudí acull l’espectacle de dansa en clau moderna El Trencanous, a càrrec de la Som-hi Dansa.
TEATRE MUSICAL Aquesta és una categoria per al tret segur. Començant per El Petit Príncep, que la sala Barts torna a acollir aquest Nadal després de l’èxit de públic i crítica de any passat (a més de tres premis Butaca). El muntatge escènic i musical és obra d’Àngel Llàcer i Manu Guix, i combina música, actors, personatges virtuals en 3D i una escenografia sorprenent. Però també és una història plena de sensibilitat. Segons Llàcer, han “aconseguit fer d’un llibre molt reflexiu un espectacle absolutament emotiu”.
El nou Eixample Teatre recupera Lo tuyo y lo mío, una comèdia amb excusa romàntica però un repertori musical (peces de Rocío Jurado, Mecano, Shakira i Fangoria) per a generacions diverses. En clau més infantil, pel Teatre Apolo hi passa, fins al 23 de desembre, la gira del musical Peppa Pig Big Splash, un muntatge de titelles per a canalla de 2 a 6 anys. El Teatre Poliorama acull la versió catalana de Somriures i llàgrimes fins al 3 de gener: el musical de l’aspirant a monja segueix cantant Do-re-mi des que es va estrenar a Broadway el 1959. També hi haurà música al Goya fins al 10 de gener, amb El gran llibre màgic, que explica les aventures de dos xarlatans del segle XIX que inicien una missió per resoldre el misteri del llibre que canvia el final dels contes clàssics. L’escenografia, un llibre amb vida pròpia, és clau en aquesta obra d’Albert Gràcia i David Ávila.
Opera Divertimento presenta El pequeño Pinocho al Teatre Condal fins al 31 de desembre, una representació del conte tradicional en versió lírica. Més musicals inspirats en obres literàries: El llibre de la selva i Oliver Twist al Teatreneu i Patufet, el musical, al Coliseum. No hi ha sala que no s’apunti als horaris infantils. Fins i tot cinemes com el Texas, que fins al 5 de gener oferirà pel·lícules doblades en català i per 3 euros, a les 12 h i les 16h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada