dimecres, 16 de desembre del 2015

l'altre circ

Un noi fa malabars, una noia camina fent equilibris per no caure d’una corda fluixa, un grup practica acrobàcies... Tots plegats comparteixen almenys dues coses: la passió pel circ i el fet de tenir alguna discapacitat intel·lectual. El Circ Bombeta va néixer a Mataró, arran d’una col·laboració entre la companyia de circ Cronopis i l’associació Taller d’Idees, destinada a oferir activitats d’oci per a gent amb discapacitat.
L’entitat Taller d’Idees treballa per a la integració de la gent amb diversitat funcional, i ho fa a través de l’oci. Així, aposten per fomentar l’autonomia, l’autoestima i la integració a través de la cultura i l’art. És per aquest motiu que ofereixen diversos tallers dedicats a explotar la creativitat, entre ells, el de circ.
Tot i que l’entitat la formen treballadors socials i psicòlegs, els professors que imparteixen les classes són artistes. Marta Dalmau, una de les coordinadores del Taller d’Idees, explica que la gent amb discapacitat “està acostumada a ser tractada des d’un vessant terapèutic” i que d’aquesta manera poden trencar amb això. A més, considera que així aconsegueixen oferir unes classes de qualitat, ja que els que ensenyen són especialistes. El curs de circ l’imparteix el malabarista Jordi Mas. “Ja havia estat en diversos projectes de gent amb discapacitat, però mai m’havia plantejat ensenyar-los a fer circ”, explica el professor.
L’Abril Sáez és una de les seves alumnes. Té trastorn de l’espectre autista (TEA), fet que li suposa tenir dificultats per relacionar-se amb la gent. Ja feia temps que el circ li cridava l’atenció i quan va veure en una pel·lícula de dibuixos animats com en feien ho va tenir clar: ella volia fer circ. Casualment, la seva mare va saber que a Mataró hi havia un grup on l’Abril es podria apuntar. Ja fa més d’un any que va a classe cada dilluns.
Aquesta activitat li aporta “seguretat en ella mateixa i autonomia” explica la mare de l’Abril, Mercè Cano, “i les actuacions la motiven molt, se les pren amb molta il·lusió perquè per un dia se sent protagonista”. Jordi Mas també té aquesta sensació: “El dia de l’actuació és molt bonic. Els és igual què menjaran o què faran l’endemà, perquè el que tenen com a prioritat és actuar”.
A més, Mas afegeix que així com la majoria de persones es cohibeixen quan han de sortir a actuar, ells surten i s’ho passen bé. “Vibren i fan vibrar, que és una de les bases dels artistes, fer gaudir el públic”. El professor del taller n’està convençut: “Ells aquesta part la tenen a la butxaca des de fa molt, i això supleix la tècnica que els pugui faltar”.Però no els en falta pas tanta, de tècnica. De seguida van superar els objectius inicials que s’havien marcat. I Marta Dalmau explica que alguns alumnes són molts bons i que n’hi ha un que ha arribat a actuar amb el conegut pallasso Tortell Poltrona. És per això que si algun d’ells es pren el taller com a professió en lloc de com a afició, l’impulsen a seguir aquest camí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada