dilluns, 21 de desembre del 2015

penombra

Cada dia, a les nou del matí, una desena de veïns del barri de Besòs preparen el dinar que donaran a 250 persones. Compten amb els ingredients que van recollir el dia anterior de part de veïns, parades del mercat i del que va sobrar a Mercabarna, però si encara falta menjar agafen la furgoneta i van a buscar-lo. Aquest projecte el va començar la Merche fa tres anys, quan es va quedar a l’atur: “Recordo anar passejant amb la meva germana i veure com coneguts de tota la vida recollien menjar de la brossa per donar-lo als seus fills i vam pensar que la millor manera de denunciar-ho era fer alguna cosa. Vam començar donant menjar a 50 persones, i tres anys més tard ja n’han passat 2.500. Fins ara hem comptat amb una petita ajuda de l’Ajuntament, que ens ha permès pagar el gas i l’electricitat, però l’1 de gener s’acosta i no sabem si ens renovaran l’acord”. Teniu web? “No hem tingut temps de fer-la, si algú s’ofereix serà benvingut.” ( comedorsolidariogregal@gmail.com )
Hi ha persones amb feina, família i amics que decideixen invertir el temps lliure en gent que necessita ajuda. Els testimonis d’avui parlen amb una veu forta i alegre, i coincideixen en veritats com “no és fàcil” i “encara hi ha molt per fer”, però també “cada vegada som més”. Us hi apunteu?
Gent del barri
Parlo amb l’Esperança, que dedica el 100% del seu temps al projecte De veí a veí, i em diu que té pocs minuts per dedicar-me: “Aquí hi ha una feinada que no ens l’acabem”. El projecte va néixer a finals del 2012 amb la mateixa fotografia detonant que han començat tants altres projectes a la ciutat: una família de tota la vida buscant menjar a les escombraries per donar-ne als seus fills. Aquesta va ser la guspira que va encendre tot un barri que no pot estar més implicat: comerços i veïns de totes les edats passen pel local per llegir i ajudar amb el que està escrit a la pissarra. “Falta llet, bolquers i sabó de cos”. “Aquest dissabte hi ha una escudella solidària per recollir productes, tothom pot portar el que vulgui. Però ara, el més emocionant són els Reis Macos, una campanya en què els nens poden escollir una joguina d’un catàleg d’una botiga del barri, que un veí apadrinarà i la joguina estarà llesta per al dia de Reis”. ( www.deveiavei.org )
Sabó per a 10.000 famílies
“Això ho fas perquè t’ho creus molt, perquè, si no, no t’hi poses”. L’Emilia va començar l’associació cívica La Nau ja fa 16 anys, amb la intenció de cobrir els béns de “segon nivell” que no cobria ningú: sabons per rentar la roba, productes d’higiene personal, roba, etc. “Si vols aconseguir una feina has d’anar-hi net i amb roba presentable, aquest és el primer pas de tots, i això és el que pretenem”, explica. Serveixen a les persones del quart món, que són les que pertanyen a móns pròspers però es troben excloses. “Veïns, com tu i com jo”, concreta.
“Quan vam començar explicant el projecte a porta freda, va costar arrencar perquè les empreses tenien por que féssim un mal ús dels diners, però després de 16 anys hem demostrat que ho sabem fer bé”, diu. Ara La Nau s’omple de palets, carros i voluntaris que s’escampen per tot arreu. Al cap de l’any reben 2.500 palets amb 1.800 tones de productes d’higiene, 140.000 peces de vestir i 10.000 parells de sabates, i La Nau es converteix en un pont entre qui vol donar i qui necessita rebre.
Gràcies al voluntariat i a les entitats i els veïns que hi col·laboren, distribueixen els productes a 135 entitats socials, que són l’esglaó final i els lliuren a qui ho necessita. En total se’n beneficien una mitjana de 10.000 famílies, que són unes 45.000 persones.
Durant tot l’any fan una selecció especial dels productes més bons per quan arriba Nadal i ara, en vigília de festes, treuen l’arsenal per omplir “les bosses d’autoestima” que reparteixen juntament amb joguines per a 8.000 nens i regals per a 18.000 avis. Atenció a la quantitat de zeros de les seves xifres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada