dimecres, 30 de desembre del 2015

professio perillosa

El 2015 es tanca amb 67 periodistes morts oficialment en circumstàncies vinculades a la seva feina. Segons un informe de Reporters Sense Fronteres, que es va publicar ahir, l’Iraq és el país amb més periodistes assassinats seguit de Síria. Amb l’atac terrorista a la seu de la revista Charlie Hebdo, França s’ha convertit en el tercer país de la llista.
Per darrere de França hi ha el Iemen, Sudan del Sud, l’Índia i Mèxic. Si al recompte final s’hi afegís la xifra d’informadors que han mort el 2015 sense que les autoritats n’hagin determinat el motiu, el nombre de víctimes ascendiria fins a 110. El mateix informe indica que la ciutat iraquiana de Mossul resulta perillosa per a la premsa, com també la ciutat siriana d’Alep. L’any passat dos terços de les víctimes eren en zones en conflicte, segons Reporters Sense Fronteres. El 2015, però, la proporció s’ha invertit i un 67% dels periodistes assassinats treballaven en països que no estan en guerra. Així mateix, l’informe xifra en 54 els periodistes segrestats el 2015. Aquesta dada suposa un increment del 34% respecte a l’any passat.
En paral·lel, un informe del Comitè per a la Protecció dels Periodistes indica que dels 67 assassinats registrats un terç van morir a mans de grups criminals organitzats. Reporters Sense Fronteres també va recordar ahir que dues de les periodistes assassinades eren dones: la francesa Elsa Cayat, que va morir en l’atac contra Charlie Hebdo, i la somali Hindia Mohamed, que va morir en un atac amb un cotxe bomba al seu país de naixement.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada