dijous, 3 de març del 2016

Caixabank BPI

Fa gairebé un any que l’opa de CaixaBank sobre el banc portuguès BPI es va frustrar. Aleshores l’entitat catalana es va comprometre a seguir treballant per resoldre una situació incòmoda: es negava a continuar al BPI com a principal accionista sense tenir-ne el control real. Aquest desequilibri responia al límit legal que feia que l’entitat tingués un 20% dels vots malgrat que acumulava el 44% de les accions. Aquest límit va servir a la multimilionària angolesa Isabel dos Santos per controlar l’entitat amb només un 18% d’accions.
I la situació, que semblava estancada pel xoc de voluntats entre les dues parts, es pot desencallar per la intervenció d’un agent no esperat: el govern de Portugal. La nova coalició d’esquerres està ultimant, segons la premsa portuguesa, una llei que acabaria amb la limitació de vot de CaixaBank. Aquests plans no només perjudiquen Dos Santos en la seva intenció de controlar l’entitat sinó que arriben simultàniament a una preocupació encara més gran: el Banc Central Europeu ha donat de temps al BPI fins al 10 d’abril per reduir la seva exposició al banc angolès BFA, del qual té un 51%-Dos Santos en controla el 49%-. No complir aquest mandat provocaria una sanció de l’organisme.
Els analistes consultats insistien en els últims mesos que la situació podia resoldre’s amb un moviment que sembla lògic: que Dos Santos abandoni el BPI o en cedeixi el control real a CaixaBank a canvi que l’entitat catalana faciliti la venda d’una part del BFA a la multimilionària, que passaria a ser-ne la màxima propietària. Fonts de CaixaBank explicaven ahir que aquest escenari “no es descarta”.
Negociacions creuades
La premsa portuguesa ha publicat que hi ha converses entre CaixaBank i Santoro (el grup de Dos Santos) per comprar les accions de l’empresària al BPI. De fet, les accions del BPI van ser suspeses ahir de cotització a l’espera que s’aclareixi la situació i després d’haver pujat un 10% durant el matí impulsades per aquests rumors de compra. Finalment, al vespre, el BPI va emetre un comunicat en el qual només admetia negociacions que se circumscrivien a l’àmbit d’Angola.
Aquest gir dels esdeveniments és molt positiu per a CaixaBank, que podria recuperar el control de l’entitat si es confirma el canvi normatiu de l’executiu portuguès, que no vol tenir més problemes dels que ja té amb el nacionalitzat Novo Banco. Però no aclareix del tot el futur de l’entitat a Portugal.
El banc que presideix Isidre Fainé ha reduït en els últims temps la seva presència en diferents participades, com ara Repsol, i podria fer el mateix amb Telefónica. A més, va traspassar a Criteria les seves accions a bancs estrangers com Inbursa i Bank of East Asia. En les últimes compareixences públiques, el conseller delegat del banc, Gonzalo Gortázar, ha deixat clara l’aposta de CaixaBank pel mercat espanyol.
Abans del seu xoc amb Dos Santos i de la fallida opa, s’havia arribat a especular amb la possibilitat que CaixaBank intentés, a través del BPI, una compra amb el banc bo sorgit després de la fallida d’Espírito Santo. Aquest interès no es va acabar confirmant, però el procés de venda de Novo Banco va acabar suspès i s’haurà de repetir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada