dilluns, 7 de març del 2016

nancy reagan

Nancy Reagan, vídua de l’expresident nord-americà Ronald Reagan i primera dama dels Estats Units entre el 1981 i el 1989, ha mort aquest diumenge a Califòrnia als 94 anys. El cor li va fallar a aquesta dona forta que va compartir 52 anys de matrimoni amb Reagan. “Sense la Nancy no hi hauria hagut ni governador Reagan ni president Reagan”, havia arribat a declarar Michael K. Deaver, assistent dels Reagan i gran amic de la família, mort el 2007. Ella va assumir un paper molt actiu en la selecció de l’equip de campanya que va impulsar Reagan com a candidat el 1976, tot i que no se’n va sortir, i en la del 1980, que els va dur a la Casa Blanca.
Durant el mandat del seu marit, Nancy Reagan va abanderar, entre altres causes, la campanya d’enduriment contra l’ús de les drogues. Un cop ja retirats va continuar exercint de fidel protectora de Ronald Reagan i zelosa guardiana de la seva imatge pública, incloent-hi els difícils últims anys del president, en què va patir Alzheimer. L’any 2001 va partir peres amb l’aleshores president Bush (fill), ja que ella defensava l’experimentació amb cèl·lules mare, que pot aportar un remei a la malaltia.
Un cas que il·lustra la influència política soterrada de Nancy Reagan té a veure amb un acord secret dels Estats Units per vendre armes a l’Iran (i destinar part dels guanys a finançar les guerrilles que s’oposaven al govern d’esquerra de Nicaragua). Quan va aflorar aquest fet, ella va insistir al seu marit perquè es disculpés. Així ho va fer, en un anunci televisat que li va reportar una repuntada en els índexs de popularitat. Fidel al seu estil discret, no va voler mai adjudicar-se el mèrit d’aquesta maniobra. En aquest sentit, mai tampoc va sortir del paper d’esposa feliç que havia abandonat una carrera com a actriu a Hollywood per poder ser la fidel escudera del seu marit. A les seves memòries, però, traspua que, de la parella, ella era la més neguitosa i que s’anguniejava quan veia l’optimisme a prova de bombes del seu marit.
La família ha anunciat en un comunicat que serà enterrada al costat del seu marit, a la Biblioteca Presidencial Ronald Reagan, a Simi Valley, Califòrnia.
  • Etiquetes
    • Estats Units

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada