divendres, 18 de març del 2016

vacances cares?

Les vacances de Setmana Santa s’avancen aquest any al calendari i arriben enmig d’un ambient més d’hivern que no pas de primavera. Les grans beneficiades d’aquest dos factors -calendari i climatologia- seran, sens dubte, les destinacions de muntanya. Al Pirineu lleidatà les zones pròximes a les estacions d’esquí registraran els dies festius al voltant d’un 95% d’ocupació, segons les previsions de la Federació d’Hostaleria de Lleida. Al Pirineu gironí el pronòstic és que es faci el ple, segons la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre.
“Quan la Setmana Santa cau aviat beneficia les zones d’interior i de muntanya en perjudici de la costa. Aquest març està fent molt mal temps, i amb les pluges i la neu poca gent té al cap anar a la platja”, assenyala el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano. Ara mateix el litoral gironí no arriba al 50% de l’ocupació garantida, encara que el gerent de la Unió d’Hostaleria de la Costa Brava, Martí Sabrià, no tira la tovallola: “Amb les reserves d’última hora i un pronòstic de bon temps l’ocupació pot arribar fins al 75% o el 80%. A la gent li agrada anar a la platja encara que sigui per passejar”, assenyala. El mateix passa a la Costa Daurada, on els càmpings i els hotels preveuen un 60% d’ocupació i els apartaments un 75%, a l’espera de les reserves d’última hora i la climatologia, segons dades de la Federació d’Hostaleria de Tarragona.
Millors hotels i vols més cars
Sigui a la platja o a la muntanya, bona part dels catalans tenen clar que aquesta Setmana Santa sortiran de casa i gastaran sense por. Així ho pronostica l’Associació Catalana d’Agències de Viatge Especialitzades (ACAVE), que ha registrat un augment de la venda de vols en classe preferent i una millora de la qualitat dels establiments hotelers escollits. A més, xifra el creixement de les reserves totals en un 7%, dos punts per sobre de l’increment del 5% que va registrar-se l’any passat, i que consolida la tendència a l’alça des de l’any 2014.
“La gent ha perdut la por de gastar i dedica un pressupost més gran a les vacances”, indica Martí Sarrate, president d’ACAVE, que també celebra l’antelació amb què els catalans estan fent les reserves. Aquest fet és positiu per un motiu que explica el turismòleg i professor d’economia i empresa de la UOC Jordi Oller: “Que les reserves s’estiguin fent amb antelació significa que els catalans es planifiquen els viatges i que el preu no és el més important. En general, les reserves a l’últim moment es mouen més per motivacions econòmiques, com ara aprofitar els descomptes d’última hora”, il·lustra l’expert.
París i el Japó, els destins favorits
Per als que no es quedin a Catalunya però no marxin gaire lluny, Andalusia, les Canàries i les Balears es postulen també com a destins de proximitat amb una gran afluència aquesta Setmana Santa. És l’opció escollida, sobretot, per aquells viatgers que busquen gaudir dels primers raigs de sol de la temporada combinats amb una oferta cultural.
D’altra banda, segons les dades d’ACAVE, entre les destinacions internacionals triomfen les capitals europees com París -amb el reclam ja consolidat per al públic familiar de Disneyland París-, Londres, Berlín i Roma. Varsòvia i Moscou es s’ofereixen també com a destins clau dels circuits pel vell continent, amb ofertes culturals i gastronòmiques que abasten qualsevol tipus de turisme, sigui familiar, de grups, de parelles o singles.
Pel que fa a les destinacions de llarga distància el Japó s’ha consolidat ja com l’opció preferida, per davant d’altres ciutats del sud-est asiàtic, seguit de prop per les illes Maldives i el Carib. Les destinacions com Sud-àfrica, Tailàndia i Indonèsia triomfen entre els que aconsegueixen allargar uns dies més aquest període de vacances, i es mantenen també els Estats Units, Cuba i els creuers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada