divendres, 16 d’octubre del 2015

Andrea

No caldrà esperar la sentència del jutge. Tot i que el desenllaç encara pot prolongar-se unes hores o diversos dies, l’Andrea serà finalment sedada fins a la mort, tal com demanaven els seus pares. La decisió la va anunciar ahir l’advocat de la família, que va evitar confirmar si el canvi d’opinió de l’equip pediàtric que atén la nena havia sigut motivat pel jutge, però que sí que va deixar entreveure la seva “sospita” que el magistrat havia fet de mediador per resoldre el cas com més aviat millor.
Sense aquesta rectificació el procés s’entreveia llarg i penós, precisament el que no volien els pares, que ja comptaven amb un informe favorable del comitè d’ètica assistencial de l’hospital per retirar la nutrició i la hidratació a la nena. Els mateixos metges havien rebutjat la retirada de l’alimentació artificial, al·legant que l’informe ètic no era vinculant, però sense explicar del tot els motius de la seva decisió.
La nena, de 12 anys, està ingressada des de fa dies a l’Hospital Universitari de Santiago de Compostel·la, afectada per una malaltia degenerativa terminal i incurable -els detalls no s’han facilitat per salvaguardar la intimitat de la pacient-. Els pares, Estela Ordóñez i Antonio Lago, van donar a conèixer el cas fa una setmana, indignats després de rebre la negativa de l’equip pediàtric del centre. El mateix hospital ja havia demanat a finals de juliol al jutjat número 6 de Santiago que avalés el tractament terapèutic de la nena, cosa que va fer. Després de les queixes públiques dels pares, que asseguraven que la situació de la seva filla s’havia deteriorat molt, l’hospital va tornar a remetre el cas al jutge. Ho va fer, però, després que els pares mostressin la seva disconformitat i també anessin als tribunals. Els pares sempre han defensat que la llei i la raó estaven de part seva, perquè, segons la legislació actual, que prohibeix l’eutanàsia o el suïcidi assistit, no es pot obligar ningú a rebre tractament mèdic contra la seva voluntat.
Un final “dolç”
“L’Andrea tindrà un final dolç, una mica més fàcil que la vida que ha tingut fins ara”, va voler subratllar ahir l’advocat, Sergio Campos, en una intervenció davant dels mitjans en què va agrair el treball del ministeri fiscal, l’Institut de Medicina Legal de Galícia i el mateix jutge. També va recordar que els pares han demanat respecte i intimitat, perquè ara “comença el moment del compte enrere i s’estan preparant per acomiadar-se” de la seva filla.
La nena mai havia pogut caminar ni parlar per ella mateixa, i els pares l’han cuidat tots aquests anys. La polèmica, però, va sorgir després de l’empitjorament de la nena, i la certesa dels pares que estava patint innecessàriament davant d’una situació irreversible. Amb l’última decisió, l’equip mèdic procedirà així a la retirada de l’alimentació, tot i que mantindrà una hidratació mínima perquè els fàrmacs sedants facin el seu efecte. Els medicaments seran administrats “en les pròximes hores” i, per tant, l’Andrea encara viurà un temps indeterminat. Els pares, igual que han fet fins ara, seran al seu costat fins que arribi el desenllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada