dijous, 8 d’octubre del 2015

triomf contundent a girona



Junts pel Sí s’ha imposat còmodament a la demarcació de Girona, on tenia el cantautor Lluís Llach com a cap de llista, i ha aconseguit 11 diputats -un 56% dels vots- dels 17 que hi havia en joc. Al tancament d’aquesta edició, i amb el 99% dels vots escrutats, l’independentisme arrasava a les comarques gironines, on la CUP, per la seva banda, ha aconseguit per primer cop representació parlamentària amb un escó. Tot i això, Ciutadans es converteix en la segona força, ja que la llista de Jean Marie Castel obté els seus dos primers diputats de la demarcació i un 12,5% dels vots, i reforça així el seu ascens en aquestes eleccions, en què ha vist augmentar el seu protagonisme en zones on tenia escassa presència, com Girona.
El PSC, per la seva banda, es manté com a tercera força, amb un 8,6% dels vots, tot i que perd un dels dos diputats que havia obtingut en les últimes eleccions. El mateix li passa al PP, que es queda amb un escó i un 5,8% dels vots, però perd pes i es converteix en cinquena força, per darrere de la CUP. Per la seva banda, Catalunya Sí que es Pot obté un escó, que va estar ballant fins al final de l’escrutini i que finalment es va poder adjudicar, i que confirma el que ICV-EUiA ja havia guanyat el 2012. Unió, en canvi, no ha aconseguit prou suport en la seva aventura en solitari i es queda sense representació parlamentària a les comarques gironines.
Participació històrica
Pel que fa a la participació, la demarcació de Girona ha sigut la que ha registrat les dades més altes, amb el 77,97% del cens, un 9% més que en les últimes eleccions. En aquella ocasió, l’any 2012, a la demarcació de Girona CiU va aconseguir 9 diputats, ERC 3, el PSC 2, el PP també 2 i Iniciativa 1. En canvi, la CUP no va aconseguir cap diputat.
El cap de llista de Junts pel Sí a les comarques gironines, Lluís Llach, es va mostrar ahir al vespre exultant amb els resultats obtinguts a la demarcació. El cantautor de Verges va ser l’únic representant de la llista de Junts pel Sí que va intervenir i va comentar els resultats. “Hem guanyat en diferents fronts: en el dret a l’autodeterminació, en vots i en majoria independentista al Parlament -va afirmar Llach-. Ara comencem el camí cap a la independència. He fet els comptes amb realisme, i heu de saber que també hem guanyat en vots -va dir-. Només nosaltres passem del 50% dels vots; no ho oblideu, hem guanyat i hem fet un gran plebiscit”, va destacar, mentre desenes de simpatitzants l’aplaudien a la plaça del Lleó de la capital gironina, on el van acollir amb crits d’independència i desenes d’estelades.
El cap de llista de la CUP, l’advocat Benet Salellas, va dir: “A partir de demà enfilem el camí irreversible cap a la República Catalana”. Jordi Navarro, un altre dels candidats de la CUP, va recordar que “l’independentisme té una força indestructible i és imparable”. A Ciutadans també es mostraven exultants i el seu cap de llista, Jean Marie Castel, va resumir la situació dient que “Girona també vota en contra de la independència”.
Victòria també a la ciutat
Pel que fa als resultats a la ciutat de Girona, al tancament d’aquesta edició i amb el 98% escrutat, Junts pel Sí s’imposava clarament, amb el 52% dels vots; el seguia de lluny Ciutadans, amb un 13% dels vots; la CUP, amb el 10%; el PSC, amb el 9%; el PP, amb el 6%; Catalunya Sí que es Pot, amb gairebé un 5%, i finalment Unió, amb un 2%. En les últimes eleccions autonòmiques, a la ciutat de Girona CiU havia sigut la força més votada, amb un 39% dels vots, seguida per ERC, amb un 17%; el PSC i el PP, amb un 10% cadascun; ICV, amb un 6%, i la CUP, amb gairebé un 6%.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada