divendres, 30 d’octubre del 2015

l'emocio d'una cursa

La cursa de MotoGP del Gran Premi d’Austràlia resumeix a la perfecció el tram final del Mundial: una batalla frec a frec entre Rossi i Lorenzo amb alguns pilots convidats a la festa. Si al Japó el triomf va ser per a Pedrosa, i Rossi va poder eixamplar una mica la distància a la classificació, al traçat de Phillip Island va passar tot el contrari. La victòria se la va adjudicar Marc Márquez, mentre que Andrea Iannone va esgarrapar un tercer lloc que permetia a Lorenzo retallar punts i situar-se a només 11 de Rossi.
Queden dues curses, a Malàisia i a Xest, i es preveuen ajustades. Si els dos últims anys el campionat semblava que tenia un campió clar, en aquesta edició és del tot impossible preveure qui prendrà el relleu de Márquez com a millor del món. “Qui serà campió? Això ho sabrem el dia 8 de novembre [el dia de l’última cursa] a tres quarts de tres”, comentava Rossi. “Fins que no arribin els dissabtes de Malàisia i València no podrem començar a fer números -rematava Lorenzo-. Però tot passa per ser ràpid i no cometre errors”.
La cursa de la categoria reina va ser una delícia per als espectadors, sobretot per als que no tenien cap pilot favorit i només volien gaudir de l’espectacle. De seguida es va diferenciar un grup capdavanter format per Lorenzo, Márquez, Iannone i Rossi. I entre ells es van disputar la victòria. El traçat revirat de Phillip Island va impedir que cap dels pilots agafés distància al capdavant. Ho va provar dues vegades Lorenzo, i una Márquez, sempre sense èxit. Austràlia no era un lloc per fer excursions en solitari. En un tros de la pista es veien beneficiats els pilots de Yamaha. En un altre, el d’Honda. I encara en un altre, el de Ducati. Un escenari ideal perquè els avançaments se succeïssin i els nervis estiguessin a flor de pell fins al final.
Sense res a perdre-hi
Márquez i Iannone no tenien res a perdre-hi. El de Cervera, bicampió, ja no té opcions en aquest Mundial i va competir per la victòria sense pressió. L’italià, també despenjat, buscava el primer triomf de la temporada per a la marca Ducati. Ells dos, sense complexos, es van infiltrar a la batalla privada dels aspirants al Mundial. Els van fer nosa, fins al punt que Rossi i Lorenzo es van acabar preguntant si valia la pena arriscar-se o si era millor ser conservador, sobretot l’italià, que arribava a Austràlia amb un coixí de 18 punts.
De fet, Rossi va ser el més conservador de tots, mentre que Lorenzo, obligat per la classificació, va haver de ser més agressiu en els moments clau. “No, no estic content -assegurava Rossi-. Dissabte vam perdre molt de temps en la posada a punt de la moto sense obtenir resultats positius. I quan això et passa a MotoGP equival a no tenir una moto prou competitiva a la cursa. No és un retret, només un recordatori, perquè la setmana vinent tenim una altra cursa crucial a Sepang”.
Malgrat l’autocrítica, el d’Urbino marxa d’Austràlia amb un coixí relativament còmode: si acaba segon en les últimes carreres serà campió. I això sense tenir en compte que Márquez, Iannone, Pedrosa o algun altre pilot tornin a entrar al ball i facin restar punts als dos aspirants de Yamaha.
Ahir la cursa es va resoldre a l’última volta. Lorenzo era primer i Rossi va estar a punt de superar Márquez i situar-se segon. Però en els últims metres va canviar tot. Iannone va aprofitar una petita errada de Rossi per prendre-li el tercer lloc i tapar bé l’espai, mentre que Márquez es va aparellar amb Lorenzo i li va guanyar la partida en l’últim revolt d’entrada a meta. “O ho veia clar o quedava segon. Llavors m’he adonat que ha frenat al mateix punt de sempre i que deixava la porta una mica oberta, i no m’ho he pensat dues vegades”, explicava el cerverí, que va tornar al graó més alt del podi després de tres curses.
A Moto3, Kent haurà d’esperar
A Moto3, que també està pendent de resoldre’s, Danny Kent va caure i va desaprofitar l’oportunitat de proclamar-se matemàticament campió. Tot i això, el pilot britànic manté 40 punts d’avantatge respecte del segon classificat -que ara és Miguel Oliveira- i continua sent el principal favorit per coronar-se en la categoria petita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada