divendres, 16 d’octubre del 2015

habits

ESTILS DE VIDA: Una dieta rica en fruita i verdura, activitat física i evitar el consum de tòxics redueixen el risc d’emmalaltir
“La salut és un bé que hem de cuidar, tenim aquesta responsabilitat”, diu Clara Rosàs, gerent de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (Fecec). “Evidentment, no és garantia de res, però compres menys números de la rifa”, afegeix. Sota aquesta premissa -que la prevenció és a les nostres mans- se celebra aquests dies la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer. Un de cada dos homes i una de cada tres dones desenvoluparà un càncer a la seva vida. El diagnòstic precoç i la millora dels tractaments n’han fet augmentar la supervivència però les autoritats sanitàries posen el focus en la prevenció. Segons l’Agència Internacional de Recerca en Càncer de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), fins al 50% dels càncers es poden prevenir amb un seguit d’hàbits saludables, com ara una alimentació rica en fruita i verdura, fer activitat física regular, com caminar 30 minuts diaris, i evitar hàbits tòxics, com el consum de tabac o alcohol. A aquesta rutina s’hi han d’afegir altres mesures com ara seguir els cribatges i els programes de vacunació, evitar l’exposició excessiva al sol i a substàncies cancerígenes i viure en un espai lliure de fum.
De fet, el Codi Europeu contra el Càncer, que s’ha actualitzat recentment després d’una dècada sense fer-ho, recull fins a 12 consells per reduir el risc de patir un càncer. I l’èmfasi es posa en l’alimentació i l’activitat física. Però, a diferència del codi anterior, ara es recomanen coses concretes: menjar cereals integrals, llegums, fruita i verdura; limitar el consum d’aliments altament calòrics com sucres o greixos; evitar les begudes ensucrades i la carn processada, i limitar la carn vermella i els aliments amb un alt contingut de sal. “Aquest codi és més específic perquè la nutrició i la falta d’activitat física es relacionen amb els tumors de còlon i recte, altres càncers digestius, i càncer de mama i endometri en dones”, destaca Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada