dijous, 8 d’octubre del 2015

el bomber

Afinals de juliol, Marc Sellarès, caporal dels Bombers de Barcelona i veí de Sant Salvador de Guardiola, treballava incansablement per extingir l’incendi que va acabar afectant més de 1.200 hectàrees de bosc entre el Bages i l’Anoia. Quan les flames es van extingir, Sellarès va tornar a la zona cremada per plorar a la seva manera les conseqüències de l’incendi: amb els arbres caiguts va construir 200 creus de fusta, “un ritual de dol” que ara presenta en societat.
El resultat es pot veure des de la carretera de la urbanització Can Massana, a Sant Salvador de Guardiola (Bages), que passa molt a prop de la muntanya de Montserrat. Les creus van des del metre d’alçada fins als deu i, segons Sellarès, permeten “donar valor al paisatge que s’ha cremat”. Per dur a terme aquesta obra, que li ha portat gairebé dos mesos de feina, el bomber s’ha inspirat en els camps de batalla de Normandia. “Que se’t cremi una part del teu territori és una experiència dura”, afirma.
Sellarès també té la intenció de fer un recull fotogràfic i diverses gravacions en vídeo de la zona -amb la col·laboració d’un fotògraf- per immortalitzar la seva intervenció i mostrar així el procés de degradació de les creus a mesura que passin els mesos. L’autor no descarta fer altres actuacions “amb vuit o dotze creus” en altres incendis on ell participi com a voluntari, i poder recordar així la pèrdua que pateix el territori amb cada incendi.
Els veïns, emocionats
“Ha vingut molta gent emocionada”, explica Marc Sellarès, que remarca que un dels objectius que persegueix l’obra és que “cadascú en faci la seva interpretació”. Durant aquests mesos, Sellarès ha estat en contacte amb la Diputació de Barcelona per poder mantenir la instal·lació el màxim de temps. De fet, segons afirma aquest voluntari, la intervenció durarà fins que es vagi degradant amb el vent i la pluja. “Quan les creus estiguin a terra representarà que el dol ja està curat”, conclou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada